Näin haet koulumatkatukea

 1. Hae koulumatkatukea erikseen joka lukuvuodeksi.
 2. Täytä ja tulosta lomake Koulumatkatukihakemus KM 1 (pdf) ja jätä se oppilaitokseesi. Koulumatkatukea ei voi hakea verkossa Kelan asiointipalvelussa.
 3. Oppilaitos tarkistaa hakemuksen tiedot. Jos kuljet Waltti-liikenteellä tai Matkahuollon linja-autolla, saat oppilaitokselta ostotodistuksen lipun ostamista varten.
 4. Saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen. Näet päätöksen myös asiointipalvelussa. Jos olet alaikäinen, Kela antaa päätöksen tiedoksi myös huoltajallesi.

Hakuaika

Hae koulumatkatukea lukuvuoden alkaessa kerralla koko lukuvuodeksi. Jos olet abiturientti, hae tukea lukuloman alkuun asti.

Ostotodistuksen ostokerrat

Ostotodistuksen ostokerrat -laskurilla voit selvittää, milloin ja kuinka monta kertaa voit ostaa matkalippuja ostotodistuksella.

Laskuriin

Voit saada koulumatkatukea aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen. Esimerkiksi jos haluat saada tukea elokuun alusta alkaen, sinun on jätettävä hakemus oppilaitokseesi syyskuun loppuun mennessä.

Hae koulumatkatukea erikseen joka lukuvuodeksi.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa Kelaan olosuhteidesi muutoksista, jotta etuus voidaan maksaa sinulle oikein. Ilmoituksen voit tehdä asiointipalvelussa, puhelimitse tai palvelupisteessä.

Jos ilmoitat muutoksesta myöhässä tai antamasi tiedot osoittautuvat vääriksi tai olet jättänyt kertomatta ratkaisuun vaikuttavaa tietoa, olet saattanut saada tukea ilman perusteita. Silloin Kela perii koulumatkatuen takaisin sinulta, vaikka tuki olisi maksettu lipun myyjälle tai koulukuljetuksen järjestäjälle.

Opintojen keskeytyminen tai päättyminen

Sinun pitää ilmoittaa Kelaan, jos

 • opintosi päättyvät tai keskeytyvät yli viikoksi etkä tänä aikana kulje oppilaitokseen päivittäin (ei koske oppilaitoksen loma-aikoja)
 • valmistut kesken lukuvuoden.

Muut muutokset

Voit ilmoittaa Kelaan tai vaihtoehtoisesti jättää uuden tukihakemuksen oppilaitokseesi, jos

 • vaihdat oppilaitosta
 • muutat toiseen asuntoon ja koulumatkan pituus muuttuu
 • koulumatkasi muuttuu esimerkiksi työssäoppimisjakson ajaksi.

Jätä uusi koulumatkatukihakemus oppilaitokseesi, jos

 • kulkutapasi vaihtuu.
 • julkisen liikenteen lipun hinta muuttuu (ei koske Waltti-liikenteen tai Matkahuollon lippuja).

Jos jätät uuden koulumatkatukihakemuksen oppilaitokseesi, Kela saa asiasta tiedon suoraan sieltä.

 

Lue lisää