Näin haet koulumatkatukea | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

AnkkuriNäin haet koulumatkatukea

 1. Täytä koulumatkatuen verkkohakemus OmaKelassa. Hae tukea erikseen joka lukuvuodeksi.
 2. Käytä reittiopasta (kelareitit.digitransit.fi), kun täytät koulumatkatuen verkkohakemusta. Selvitä tällä reittioppaalla koulumatkasi pituus ja se, onko matkallasi käytettävissä julkista liikennettä.
 3. Lähetä hakemus OmaKelassa.
  • Jos käytät koulumatkaasi Matkahuollon, Waltin, HSL:n, Nyssen tai Fölin julkista liikennettä, saatat saada niin sanotun osto-oikeuden heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Tällöin voit heti ostaa matkalipun koulumatkatuettuun hintaan esimerkiksi lipunmyyjän verkkokaupasta. Löydät lipunmyyjän ohjeistuksen lipun ostamiseen Matkahuollon (matkahuolto.fi), Waltin (waltti.fi), HSL:n (hsl.fi), Nyssen (nysse.fi) tai Fölin (föli.fi) verkkosivuilta.
  • Jos et saa osto-oikeutta heti hakemuksen lähettämisen jälkeen, voit ostaa matkalipun normaalihintaisena ja saada tuen jälkikäteen tilillesi. Lue ohjeet, miten haet tuen maksua tilille.
  • Jos käytät koulumatkaasi jotain muuta julkista liikennettä kuin edellä mainittuja, koulukuljetusta tai itse järjestettyä kulkutapaa, maksamme tuen sinulle tai koulukuljetuksen järjestäjälle sen jälkeen, kun hakemus on käsitelty.
 4. Katso tieto mahdollisesta osto-oikeudestasi OmaKelasta. OmaKelassa näet myös, onko hakemuksesi ratkaistu ja kuinka paljon etuutta maksetaan. Lisäksi saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen. Jos olet alaikäinen, Kela lähettää päätöksen tiedoksi myös huoltajallesi.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Koulumatkatuki KM 1 (pdf). Postita hakemus osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Jos haet tukea lomakkeella ja käytät koulumatkaasi Matkahuollon, Waltin, HSL:n, Nyssen tai Fölin julkista liikennettä, voit saada oikeuden ostaa koulumatkatuetun lipun vasta sen jälkeen, kun hakemuksesi on käsitelty. Voit kuitenkin seurata hakemuksesi käsittelyn etenemistä OmaKelassa.

Jos olet jo tehnyt koulumatkatuen hakemuksen etkä saanut osto-oikeutta heti hakemuksen lähettämisen jälkeen, voit ostaa matkalipun normaalihintaisena ja saada tuen jälkikäteen tilillesi.

Toimi näin:

 1. Osta puolen kuukauden tai kuukauden ajan matkalippu lipunmyyjältä (Matkahuolto, Waltti, HSL, Nysse tai Föli). Jos olet ostanut kertalippuja, niitä täytyy olla vähintään 10 päivän ajalta.
 2. Ilmoita matkalipun ostamisesta OmaKelassa viestillä. Kerro viestissäsi, milloin ostit lipun ja mitä se maksoi.
 3. Saat koulumatkatuesta päätöksen, jossa kerrotaan, kuinka paljon saat korvausta tilillesi.

Seutu+-liikenne on koulumatkatuessa Waltti-liikennettä

1.1.2024 alkaen Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen liikenne eli Seutu+-liikenne on koulumatkatuessa Waltti-liikennettä. Jos kuljet koulumatkasi Seutu+-liikenteellä ja haet koulumatkatukea, valitse koulumatkatuen hakemuslomakkeessa kulkutavaksesi Waltti-liikenne.

Jos sinulla on kysyttävää koulumatkatuetuista lipuista, ota yhteyttä suoraan matkalipun myyjään. Asiasi voi koskea esimerkiksi sitä, mistä lippuja voi ostaa, miten lippuja voi ladata tai millaisia lippuja on saatavilla.

Hakuaika

Hae koulumatkatukea lukuvuoden alkaessa tai kun koulumatkasi ovat varmistuneet.

Voit saada koulumatkatukea aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen. Jos esimerkiksi haluat saada tukea elokuun alusta alkaen, sinun täytyy lähettää hakemus OmaKelassa syyskuun loppuun mennessä.

Hae koulumatkatukea erikseen joka lukuvuodeksi.

Ilmoita muutoksista

Ilmoita muutoksista OmaKelassa. Voit myös soittaa opiskelijoiden palvelunumeroon

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa koulumatkatuen muutosilmoituksen KM 4 (pdf).

Jos ilmoitat muutoksesta myöhässä tai antamasi tiedot osoittautuvat vääriksi tai olet jättänyt kertomatta ratkaisuun vaikuttavaa tietoa, sinulle on ehkä maksettu liikaa koulumatkatukea. Silloin Kela perii koulumatkatuen takaisin sinulta, vaikka tuki olisi maksettu lipun myyjälle tai koulukuljetuksen järjestäjälle.

Lue, mistä muutoksista sinun täytyy ilmoittaa Kelaan.

Lue lisää

Sivu päivitetty 27.5.2024