Saitko opiskelupaikan? Hae tuet OmaKelassa ja maksa terveydenhoitomaksu ajoissa | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Saitko opiskelupaikan? Hae tuet OmaKelassa ja maksa terveydenhoitomaksu ajoissa

Julkaistu 5.12.2023

Kela onnittelee lämpimästi opiskelupaikasta! Voit hakea opintotukea ja yleistä asumistukea, kun aloitat uudet opinnot. Jos olet toiseen asteen opiskelija, voit hakea myös koulumatkatukea. Jos aloitat opinnot suomalaisessa korkeakoulussa, sinun täytyy myös maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu.

Voit hakea opintotukea OmaKelassa heti, kun olet vastaanottanut opiskelupaikkasi. Opintotukea voi hakea, vaikka et vielä tietäisi, miten ja missä asut opiskeluaikana.

Opintotuen laskurin avulla voit arvioida, voitko saada opintotukea ja minkä verran.

Tiedätkö jo, miten asut? Hae yleistä asumistukea

Voit hakea yleistä asumistukea OmaKelassa, kun olet tehnyt vuokrasopimuksen ja sinulla on tiedossa syksyn tulot. Yleinen asumistuki myönnetään yhteisesti koko ruokakunnalle.

Voit arvioida yleisen asumistuen laskurin avulla, onko sinulla oikeus yleiseen asumistukeen ja minkä verran sitä voisit saada.

Jos opiskelet esimerkiksi ulkomailla tai Ahvenanmaalla, voit saada opintotuen asumislisää. Asumislisää haetaan yhdessä opintotuen kanssa.

Oletko toisen asteen opiskelija? Hae koulumatkatukea

Voit hakea koulumatkatukea OmaKelassa, jos olet toisen asteen opiskelija ja yhdensuuntainen koulumatkasi on pitkä. Koulumatkatuen laskurilla voit tarkistaa, voitko saada koulumatkatukea.

Oletko korkeakouluopiskelija? Maksa terveydenhoitomaksu ajoissa

Kun ilmoittaudut läsnä olevaksi suomalaiseen korkeakouluun, sinun täytyy maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu lukukausittain Kelalle itsenäisesti OmaKelassa.

Terveydenhoitomaksun eräpäivät muuttuvat vuonna 2024. Kevätlukukauden eräpäivä on 15.3., jos ilmoittaudut läsnä olevaksi viimeistään 31.1. Jos ilmoittaudut kevätlukukaudelle 1.2. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.7. Vuonna 2024 maksun määrä on 36,80 euroa lukukaudessa. Maksun voit halutessasi maksaa jo nyt.

Voit käyttää Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n palveluita. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palveluja.

Haluatko vähentää paperipostin määrää ja nopeuttaa asiointia Kelan kanssa? 

Voit halutessasi saada päätöksiä ja kirjeitä vain verkkoon. Anna OmaKelassa lupa siihen, että voimme lähettää sinulle verkossa päätöksiä, kirjeitä ja viestejä. Saat ilmoituksen OmaKelaan saapuneesta asiakirjasta tekstiviestillä tai sähköpostilla. Huomaa kuitenkin, että osa päätöksistä ja kirjeistä (esim. koulumatkatuen päätökset) lähetetään vielä toistaiseksi vain paperipostina.

Lisätietoja asiakkaille

Sivu päivitetty 4.12.2023