Kelan korvaamien taksimatkojen yhdistely jatkuu | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Kelan korvaamien taksimatkojen yhdistely jatkuu

Julkaistu 16.8.2022

Kela-taksia käyttävien asiakkaiden taksimatkoja aletaan jälleen yhdistellä 1.9.2022 alkaen.

Kela-takseissa asiakkaiden matkojen yhdistely keskeytettiin koronapandemian takia maaliskuussa 2020. Nyt laajamittaisista koronarajoituksista on pitkälti luovuttu. Myös Kela-takseissa asiakkaiden matkojen yhdistely käynnistyy uudelleen syyskuusta alkaen. Tämä tarkoittaa, että terveydenhuoltoon matkustavan tai sieltä palaavan asiakkaan kuljetukseen voi tulla myös muita asiakkaita.

Yli puolet Kelan korvaamista matkoista tehdään taksilla. Matkojen yhdistely, jossa samaan aikaan ja samaan suuntaan matkustavien asiakkaiden kuljetuksia yhdistetään, hillitsee tehokkaasti matkakustannusten kasvua.

Matkojen yhdistely koskee myös vakiotaksiasiakkaita. Asiakkaan matkoja ei kuitenkaan yhdistellä, jos terveydenhuolto on arvioinut, ettei se ole asiakkaan terveydentilan vuoksi mahdollista. Matkoja ei myöskään yhdistellä, jos asiakas kertoo matkaa tilatessaan, että sairastaa koronaa tai on menossa koronatestiin.

Kelan korvaama taksimatka täytyy tilata alueellisesta tilausnumerosta hyvissä ajoin ja mahdollisuuksien mukaan viimeistään matkaa edeltävänä päivänä.  Jokaisella alueella on kaksi palveluntuottajaa. Asiakas voi itse valita, kummalta palveluntuottajalta hän tilaa matkansa.

Kenellä on oikeus Kela-taksiin?

Kela korvaa terveydenhuoltoon tehtyjä matkoja, jos ne on tehty sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kela korvaa myös koronarokotukseen ja koronatestiin tehtyjen matkojen kustannuksia.

Yleensä matka korvataan edullisimman matkustustavan mukaan. Asiakas voi saada korvauksen taksimatkasta, jos hän ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai jos niitä ei ole käytettävissä. Jos asiakas käyttää taksia terveydentilansa vuoksi, hän tarvitsee taksin käyttöön oikeuttavan todistuksen terveydenhuollosta.

Viime vuonna Kela korvasi noin 3,5 miljoonaa taksimatkaa 410 000 henkilölle. Taksimatkoista maksettiin korvausta yhteensä 193 miljoonaa euroa.

Sivu päivitetty 16.8.2022