Kelan korvaama taksimatka | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Taksimatkat

Voit saada korvauksen taksimatkasta, kun tilaat sen alueellisesta tilausnumerosta

  • terveydentilasi tai
  • puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi.

Jokaisessa maakunnassa on 2 palveluntuottajaa. Voit itse valita, kummalta tilaat taksin. 

Terveydentila

Jos joudut käyttämään taksia terveydentilasi vuoksi, tarvitset siitä terveydenhuollon antaman todistuksen (Todistus matkakorvausta varten, SV 67). Säilytä todistus itselläsi 6 kuukauden ajan.  Jos terveydenhuollon edustaja tilaa alueellisesta taksien tilausvälityskeskuksesta paluumatkan terveydentilasi perusteella, erillistä todistusta ei tarvita. Tilauspuhelu vastaa todistuksella annettavia tietoja.

Jos olet toimittanut Kelaan terveydenhuollon antaman todistuksen pitkäaikaisesta oikeudesta taksin käyttöön (Todistus matkakorvausta varten, SV 67), et tarvitse uutta todistusta, kun matkustat julkiseen terveydenhuoltoon. Kun tilaat taksin, kerro puhelun yhteydessä, että sinulla on todistus.

Jotta voit saada korvauksen yksityiseen terveydenhuoltoon tehdyistä matkoista, siellä saamasi hoidon pitää olla Kela-korvattavaa. Tarvitset tästä terveydenhuollon antaman todistuksen (Todistus matkakorvausta varten, SV 67). 

Puutteelliset liikenneolosuhteet

Jos joudut käyttämään taksia puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, sinun pitää kertoa se tilauspuhelun yhteydessä.

Jos osa matkasta on mahdollista matkustaa julkisella kulkuneuvolla, voit käyttää taksia siltä osalta matkaa, kun julkisia kulkuneuvoja ei ole käytettävissä tai odotusaika kulkuneuvon vaihdon vuoksi venyisi kohtuuttoman pitkäksi (yli 1 tunti).

Ahvenanmaalla on käytössä taksien valtakirjamenettely. Voit antaa todistuksen taksin käytöstä taksinkuljettajalle (Todistus matkakorvausta varten, SV 67).

Matkojen yhdistely

Tilaamassasi kuljetuksessa voi olla myös muita terveydenhuoltoon matkustavia asiakkaita.

Yhdistelyn vuoksi

  • voit olla perillä terveydenhuollon yksikössä 1 tuntia ennen vastaanottoaikaasi
  • voit joutua odottamaan paluukyydin 1 tunnin. Jos olet tilannut paluukyydin vähintään 1 tunti ennen paluuaikaa, sinun ei tarvitse varautua ylimääräiseen odotusaikaan
  • matka-aikasi voi olla kaksinkertainen verrattuna suoraan taksimatkaan. Enintään se voi kuitenkin pidentyä 2 tunnilla.

Samaan kuljetukseen ei tule muita asiakkaita, jos olet saanut terveydenhuollosta todistuksen oikeudesta matkustaa yksin (Todistus matkakorvausta varten, SV 67).

Sivu päivitetty 27.2.2024