Elatustukea voi nyt hakea uudella verkkohakemuksella | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Elatustukea voi nyt hakea uudella verkkohakemuksella

Julkaistu 11.12.2023

Asiakkaat voivat nyt hakea elatustukea OmaKelassa uudella verkkohakemuksella. Uusi hakemus on saavutettava, ja sen voi täyttää helposti mobiililaitteella ja ruudunlukijalla.

Elatustukea voi nyt hakea OmaKelassa uudella verkkohakemuksella. Uudistetulla hakemuksella tukea voi hakea lapsen vanhempi tai muu lapsesta huolehtiva henkilö.

Myöhemmin hakemus täydentyy uusilla ominaisuuksilla, jolloin myös 15 vuotta täyttänyt itsenäisesti asuva lapsi voi hakea elatustukea. Myös muutoksista ilmoittaminen tulee mahdolliseksi.

Uusi hakemus on saavutettava, eli sen suunnittelussa on otettu huomioon erilaisten käyttäjäryhmien tarpeet. Hakemuksen voi täyttää sujuvasti mobiililaitteella ja ruudunlukijan avulla.

Elatustukea hakee vuosittain noin 30 000 henkilöä, joista noin 80 % tekee hakemuksen verkossa.

Tavoitteena nopea ja sujuva asiointi

Uudistamisen keskeisimpänä tavoitteena on, että asiakaskokemus paranee.

– Toivomme, että jatkossa hakemuksen täyttäminen tuntuisi asiakkaista helpolta ja sujuvalta ja että hakemus tuntuisi ohjaavammalta kuin aiemmin, kertoo Kelan asiointipalvelujen kehittämisryhmän kehittämisen asiantuntija Mira Heiskanen.

Hakemus ohjaa asiakasta vastaamaan pääasiassa yhteen kysymykseen kerrallaan, ja se etenee vuoropuhelun tapaan. Tarkoitus on, että asiakas saisi hakemuksensa valmiiksi yhdellä kerralla, jotta Kelan ei tarvitse pyytää asiakkaalta lisäselvityksiä.

Kelan asiakkaat ovat olleet mukana hakemuksen kehittämisessä. Asiakkaat ovat esimerkiksi testanneet uutta hakemusta, ja lisäksi heitä on haastateltu.

– Näin saatujen tietojen avulla vaikeiksi tai epäselviksi koettuja hakemuksen kohtia on paranneltu muun muassa selkeyttämällä kieltä, Heiskanen kertoo.

Palautetta uudesta verkkohakemuksesta voi lähettää palautelomakkeella osoitteessa kela.fi/anna-palautetta.

Jos asiakas tarvitsee neuvontaa, hän voi tarvittaessa soittaa palvelunumeroon 020 692 206 ma–pe klo 9–16 tai lähettää viestin OmaKelassa.

Elatustukea voi edelleen hakea myös hakemuslomakkeella

Halutessaan tukea voi edelleen hakea elatustuen hakemuslomakkeella (LU 1, pdf). Paperinen hakemus täytyy lähettää liitteineen postitse osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Lisätietoja asiakkaille:

Sivu päivitetty 8.12.2023