Näin haet elatustukea

Elatustukea voi hakea lapsen vanhempi tai muu henkilö, jonka hoidossa lapsi on. Jos lapsi on täyttänyt 15 vuotta ja asuu itsenäisesti, hän voi hakea tukea itse.

 1. Hae elatustukea OmaKelassa.
  • Jos elatusvelvollinen ei ole maksanut elatusapua, merkitse hakemukseen koko aika, jolta elatusapu on maksamatta.

 2. Liitä hakemukseen elatussopimus tai tuomioistuimen päätös
  • alkuperäisenä, jos haet elatustukea siksi, että elatusvelvollinen ei ole maksanut elatusapua. Voit postittaa alkuperäisen sopimuksen tai tuomioistuimen päätöksen Kelaan.

   Hae elatustukea OmaKelassa

   Lähetä hakemus ja liitteet verkossa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

   Hae etuutta
  • kopiona, jos haet elatustukea siksi, että elatusapu on vahvistettu elatustukea pienemmäksi. Kuvaa tai skannaa se ja lähetä se OmaKelassa.

  • Jos olet adoptoinut lapsen yksin tai avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyyttä ei ole vahvistettu, elatussopimusta tai tuomioistuimen päätöstä ei tarvita.

 3. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu, paljonko etuutta saat ja koska se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat elatustukihakemuksen LU 1 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Hakuaika

Voit hakea tukea takautuvasti 3 kuukaudelta. Sitä aikaisemmalta ajalta Kela myöntää tuen vain erityisistä syistä. Kela myöntää elatustuen toistaiseksi tai määräajaksi, jos esim. elatussopimus tehty määräajaksi.

Asiointipalvelun etusivulta näet, onko hakemuksesi saapunut tai ratkaistu, koska etuus maksetaan ja mitä etuuksia sinulle on viimeksi maksettu. Asiointipalvelusta näet myös muistutukset esim. mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Käsittelyajat ja tiedustelut -sivulta löydät hakemusten keskimääräiset käsittelyajat.

Jos Kela myöntää elatustuen, se voi periä elatusvelvolliselta kaikki maksamattomat elatusapuerät, jotka eivät ole vanhentuneet.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa Kelaan olosuhteidesi muutoksista, jotta etuus voidaan maksaa sinulle oikein. Ilmoituksen voit tehdä asiointipalvelussa, puhelimitse tai palvelupisteessä.

Lue lisää