Etäkuntoutus vakiinnuttaa paikkansa Kelan palveluissa
Etäkuntoutus on vakiinnuttanut asemansa osana Kelan kuntoutuspalveluja, tarjoten joustavan vaihtoehdon perinteisille kasvokkain toteutettaville kuntoutusmuodoille.
Yhä useampi Kelan kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssi sisältää nykyään etäkuntoutusta. Etäkuntoutuksen käyttö laajeni jälleen alkuvuodesta, kun etäkuntoutus tuli osaksi Kelan järjestämiä mielenterveyskursseja, työuupumukseen tarkoitettuja Oras-kursseja, neurokehityksellisiin häiriöihin järjestettäviä perhekursseja sekä reumaa tai nivelpsoriaasia sairastavien kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja.
Kela on laajentanut etäkuntoutusta osaksi kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja sitä mukaan, kun kurssien palvelukuvauksia on uudistettu. Myös keväällä 2021 etäkuntoutus otettiin osaksi useita kursseja, kuten tyypin 1 diabetesta sairastavien nuorten ja aikuisten sopeutumisvalmennuskurssit, metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit, nuorten Itu-mielenterveyskurssit, omaishoitajien kuntoutuskurssit ja hengityssairautta sairastavien aikuisten sopeutumisvalmennuskurssit.
Etäkuntoutuksessa asiakas saa ammattilaisen ohjaamaa, tavoitteellista kuntoutusta verkkoyhteyden välityksellä, joka mahdollistaa kuntoutukseen osallistumisen omasta kodista käsin ilman tarvetta matkustamiseen. Tämä tekee kuntoutuksesta aiempaa saavutettavampaa ja kuntoutus yhdistyy paremmin asiakkaan arkeen ja työhön.
Etäkuntoutus tuo joustavuutta kuntoutuspalveluihin
Monilla kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseilla etäkuntoutus täydentää perinteistä kasvokkain tapahtuvaa kuntoutusta yhdistäessään lähi- ja etäkuntoutusjaksoja asiakkaan tarpeiden mukaan.
Etäkuntoutusjakso kestää yleensä kahdeksan viikkoa ja se voi sisältää verkkokuntoutusta, verkkokuntoutuksen ohjausta, yksilöllisiä kuvapuheluita sekä etäkuntoutuspäiviä, joissa yhdistyvät sekä kuvapuhelut että verkkokuntoutus. Etäkuntoutuksen toteutus vaihtelee hieman eri palveluissa.
– Esimerkiksi ADHD-perhekurssilla käytetään kuvapuheluita sekä perhekohtaisesti että useamman perheen yhteisissä tapaamisissa. Sopeutumisvalmennus alkaa perheen omalla aloituskeskustelulla, minkä jälkeen yhteiset kuvapuhelut tarjoavat vertaistukea ja mahdollisuuden kokemusten jakamiseen. Verkkokuntoutuksessa perheet etenevät pääosin itsenäisesti hyödyntäen videoita, äänitteitä, tekstimateriaaleja ja verkossa tehtäviä harjoituksia. Lisäksi heillä on mahdollisuus vuorovaikutukseen sekä ammattilaisten että muiden perheiden kanssa, kuvailee suunnittelija Anna Onnela.
Tules-etäkuntoutuskurssi – Kelan ensimmäinen täysin etänä toteutettava kurssi
Kelan ensimmäinen täysin etänä toteutettava moniammatillinen kuntoutuspalvelu, Tules-etäkuntoutuskurssi, käynnistyi syyskuussa 2024. Kurssi on suunnattu yli 18-vuotiaille, joilla on diagnosoitu tuki- ja liikuntaelinsairaus, kuten selkäsairaus tai niskan, hartian, ylä- tai alaraajan tule-sairaus. Kurssi kestää noin seitsemän kuukautta ja sisältää kuvapuheluita, verkkokuntoutusta sekä ryhmämuotoisia etäkuntoutuspäiviä. Etäkuntoutus mahdollistaa yksilöllisen ja tavoitteellisen kuntoutuksen joustavasti asiakkaan omassa elinympäristössä.
TULES kuntoon -projekti kehitti etäkuntoutusta
Kela on aktiivisesti edistänyt etäkuntoutuksen hyödyntämistä tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutuksessa TULES kuntoon -projektin kautta vuosina 2022–2024. Projektin tavoitteena on ollut kehittää etäkuntoutuspalveluiden sisältöjä ja varmistaa niiden laatu, tietoturva ja tietosuoja. Osana projektia on julkaistu Etäkuntoutuksen laatutavoitteet. Tules-etäkuntoutuskurssin kehittäminen -opas, jossa käsitellään kokonaan etäkuntoutuksena toteutettavan moniammatillisen kuntoutuspalvelun laatutavoitteita ja keinoja niiden saavuttamiseksi.
Etäkuntoutuksen hyödyt ja tulevaisuus
Etäkuntoutuksen käyttö on osoittautunut hyödylliseksi monille asiakkaille, sillä se tuo kuntoutuksen osaksi arkea ja edistää omakuntoutusta. Tutkimusten mukaan etäkuntoutus on vähintään yhtä tuloksellista kuin perinteinen kasvokkain toteutettu kuntoutus, ja joillekin asiakkaille se saattaa sopia jopa paremmin. Etäkuntoutus mahdollistaa osallistumisen ilman matkustamista, mikä helpottaa erityisesti työelämässä olevien henkilöiden kuntoutukseen osallistumista. Lisäksi etäkuntoutus yhdistyy luontevasti asiakkaan arkeen, edistäen omatoimista harjoittelua ja elämäntapamuutoksia.
Etäkuntoutuksen kehittäminen ja laajentaminen eri asiakasryhmille osoittaa sen vakiintuneen merkittäväksi osaksi Kelan kuntoutuspalveluita. Tämä tukee Kelan tavoitetta tarjota vaikuttavia ja saavutettavia kuntoutuspalveluja kaikille asiakkailleen.
Lue lisää
- Etäkuntoutus voi olla yhtä vaikuttavaa kuin kasvokkainen kuntoutus – parantaa saavutettavuutta etenkin syrjäseuduilla (tietotarjotin.fi)
- Tules-etäkuntoutuskurssi
- Tules kuntoon -projekti
- Etäkuntoutuksen laatutavoitteet : Tules-etäkuntoutuskurssin kehittäminen (helda.helsinki.fi)
- Opas omakuntoutuksen käytännön toteutukseen (helsinki.helda.fi)
- Teknologia Kelan järjestämässä etäkuntoutuksessa (helda.helsinki.fi)