Kela on sitoutunut yhdenvertaisuuteen – sateenkaariverkosto ohjaa palveluasiantuntijoita asiakkaiden tasavertaisessa kohtaamisessa
Kela näkyy ja kuuluu Pride-tapahtumassa monin eri tavoin. Pride-yhteistyö perustuu Kelan yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon tavoitteisiin.
Kela on tänä vuonna Helsinki Priden virallinen yhteistyökumppani kuudetta kertaa. Kela tekee jatkuvaa tasa-arvo-, yhdenvertaisuus- ja vastuullisuustyötä, josta Pride-yhteistyö on yksi käytännön esimerkki.
Kelan oma sateenkaariverkosto on julkaissut Priden yhteydessä asiakaskohtaamisia varten ohjeen Kelan henkilöstölle. Ohjeessa kerrotaan esimerkiksi, kuinka kohdata asiakas niin, ettei oleta asiakkaan tai tämän perheenjäsenen sukupuolta.
– Kelan arvojen mukaista on kohdella kaikkia ihmisiä tasapuolisesti ja jokaisen itsemääräämisoikeutta kunnioittaen. Kaivattu perhevapaauudistus toivottavasti päivittää myös sosiaaliturvan perhekäsityksen nykyaikaan. Näin esimerkiksi monimuotoisissa perheissä huoltajavanhemmat voisivat jatkossa luovuttaa vanhempainrahapäiviä puolisolleen, Kelan pääjohtaja Outi Antila sanoo.
Teemana moninaisuus työpaikoilla
Helsinki Priden teemana on tänä vuonna Working with Pride, joka keskittyy moninaisuutta arvostavan työpaikkakulttuurin kehittämiseen. Kelassa teemaa on käsitelty muun muassa kouluttamalla esihenkilöitä ja viestinnän asiantuntijoita Helsinki Priden kanssa.
Koulutuksissa on perehdytty sateenkaariterminologiaan sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen työpaikoilla. Kelalaisille on myös tarjottu konkreettisia toimintamalleja, miten ottaa monimuotoisuus huomioon asiakaspalvelussa.
Kelassa kokeillaan anonyymiä rekrytointia syksyllä 2021. Kokeilulla pyritään edistämään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja monimuotoisuutta niin, että työnantaja ei hakuvaiheessa saa tietää hakijoiden nimeä, ikää, sukupuolta tai äidinkieltä.
Sateenkaariverkosto tarjoaa vertaistukea
Kelan sateenkaariverkostossa on tällä hetkellä 75 jäsentä. Kaikille kelalaisille avoimen verkoston tarkoituksena on tukea yhdenvertaisuutta ja tarjota vertaistukea.
– Tiedämme, että suurin osa sateenkaari-ihmisistä on yhä työelämässä ainakin osittain ”kaapissa”. Jos ihminen joutuu salailemaan, se vie energiaa ja syö luovuutta ja työtehoa. On myös työantajan etu tukea moninaista henkilöstöä ja varmistaa, että työpaikka on turvallinen kaikille, kertoo Kelan sateenkaariverkoston vetäjä Kaaren Erhola.
Pride-viikko näkyy Kelassa monin tavoin
Kelan Pride-viikkoon sisältyy perinteinen sateenkaariliputus Kelan päätalolla Töölössä. Kelan työntekijöitä jalkautuu Helsingin kaduille keskiviikkona 30.6. klo 15–19 ja sunnuntaina 4.7. klo 11–15. Kelalaiset jakavat koronaturvallisesti sateenkaariavainnauhoja. Kelalaiset tunnistaa mustista sateenkaarikuvioiduista lippalakeista ja sateenkaarilipusta.
Kelan palvelupisteissä Pride-viikko näkyy julisteina ja henkilöstön käytössä olevina sateenkaariavainnauhoina. Myös Kelan työyhteisöviestinnässä pidetään näkyvillä Pride-teemoja.
Pride-viikkoa vietetään myös Kelan sosiaalisen median kanavissa – erityisesti Instagramissa tilillä @kela_fpa. Kelan asiantuntijat vastaavat Instagramissa asiakkaiden kysymyksiin kahtena päivänä Pride-viikolla.
Kelan Kaaren Erhola osallistuu Helsinki Priden järjestämään Pride in Progress – moninaisuus ja yhdenvertaisuuden edistäminen työelämässä -keskustelutilaisuuteen perjantaina 2.7.