Kela varautuu sähköpulaan tulevana talvena | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Kela varautuu sähköpulaan tulevana talvena

Julkaistu 2.12.2022

Kela varautuu mahdolliseen sähköpulaan ja sähkökatkoihin talvella 2022–2023. Varautumisella pyritään minimoimaan sähköpulan vaikutukset ja turvaamaan mahdollisimman sujuva arki Kelan asiakkaille, kumppaneille ja henkilöstölle.

Kela on ryhtynyt toimenpiteisiin, joilla se varautuu poikkeukselliseen sähkötilanteeseen tulevana talvena.

– Tavoitteenamme on minimoida mahdollisten sähkökatkojen vaikutukset ja varmistaa, että Kelan asiakkaat, kumppanit ja henkilöstö pystyvät jatkamaan arkeaan ja työskentelyään mahdollisimman sujuvasti katkoista huolimatta, kertoo Kelan turvallisuusasiantuntija Juha Takala.

Varautumisesta vastaa alkusyksyllä koottu sähköryhmä, joka arvioi sähköpulan seurauksia ja vastaa siihen liittyvistä toimista Kelan sisällä.

Kela on varautunut erilaisiin skenaarioihin, kuten lyhytaikaisiin sähkökatkoksiin ja merkittävään, pitkäkestoiseen sähköpulaan. Myös kriittisimmät palvelut ja toiminnot on tunnistettu. Kelan täytyy tukea myös henkilöstöään ja varmistaa, että sen asiakkaat ja sidosryhmät pysyvät ajan tasalla tilanteesta. Sähkökatkon aikana esimerkiksi palvelupisteitä voidaan joutua sulkemaan, jolloin asiakkaita ohjataan asioimaan OmaKelassa tai puhelinpalvelun kautta.

– Energiakriisi on iso yhteinen haaste. On tärkeää, että viranomaiset tekevät yhteistyötä ja kansalaisilla on riittävästi tietoa siitä, kuinka toimia. Vaikka tilanne on uusi, olemme pystyneet tekemään nopeita ratkaisuja ennenkin esimerkiksi koronapandemian aikana, Takala toteaa.

Energiansäästö näkyy jo toimitiloissa

Varautumistyössään Kela on nostanut esiin kolme keskeistä toimenpidettä.

Sähköpulan ennaltaehkäisemiseksi koko yhteiskunnan on etsittävä keinoja säästää energiaa. Myös Kela pyrkii vähentämään energiankäyttöä toimitiloissaan ja osallistuu valtakunnalliseen Astetta alemmas -kampanjaan, joka kannustaa etsimään keinoja energiankulutuksen vähentämiseen. Esimerkiksi huonelämpötiloja on jo laskettu Kelan toimitiloissa.

Kelalle keskeistä on myös varmistaa tiedonkulku sähköverkkoyhtiöiden ja viranomaisten kanssa. Kela toimii ympäri Suomea, ja kelalaisia työskentelee monilla paikkakunnilla. Usein maantieteellinen hajaantuminen on etu, mutta sähköpulassa se muodostaa haasteen, sillä tilanne voi olla hyvin erilainen eri toimipisteillä. Siksi on tärkeää, että tiedot ovat ajan tasalla ja vuoropuhelu toimii.

Lisäksi Kela vahvistaa työntekijöidensä valmiuksia työskennellä ja palvella Kelan asiakkaita mahdollisimman sujuvasti myös ilman sähköä ja verkkoyhteyksiä.

Sähkötuki auttaa pienituloisia kotitalouksia

Sisäisen varautumisen rinnalla Kela valmistautuu myös tukemaan kansalaisia nousevien sähkökustannusten vuoksi. Alkuvuonna 2023 haettavaksi tulee määräaikainen sähkötuki, jota Kela voi myöntää pienituloisille kotitalouksille korkeiden sähkölaskujen maksuun. Myös toimeentulotuen käsittelyssä on varauduttu kasvaviin hakemusmääriin.

– Huolellinen varautuminen on osa yhteiskunnallista vastuutamme. Tehtävämme on varmistaa yhteiskunnan vaikeimmassa asemassa olevien henkilöiden toimeentulo, ja teemme parhaamme suomalaisten arjen turvaamiseksi ensi talvena. Varautumisessa teemme tiivistä yhteistyötä myös eri viranomaisten kanssa, Takala sanoo.

Sivu päivitetty 2.12.2022