Oletko ryhtymässä yrittäjäksi? | KelaSiirry sisältöön
Artikkeli

Oletko ryhtymässä yrittäjäksi?

Julkaistu 1.1.2024

Tiesitkö, että yrittäjänä tai kevytyrittäjänä voit saada Kelasta samoja tukia kuin työntekijä? Kevytyrittäjä työllistää itse itsensä ja laskuttaa työstään laskutuspalvelun kautta. Muista yrittäjistä poiketen kevytyrittäjällä ei ole y-tunnusta tai omaa yritystä.

Muista nämä Kelan etuuksista ja korvauksista

  1. Kela tukee sinua erilaisissa elämänmuutoksissa. Jos esimerkiksi sairastut, saat lapsen tai tarvitset tukea asumiseen, voit saada samoja etuuksia kuin työntekijä.
  2. Yrittäjänä voit saada esimerkiksi sairauspäivärahaa ja vanhempainpäivärahoja. Niiden määrä perustuu vuosituloon. Kela laskee päivärahan määrän sinulle YEL-vakuutuksen työtulosi mukaan
  3. Sinun täytyy ottaa YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus, jos arvioit, että työtulosi ovat vähintään 9 010,28 euroa vuodessa (vuonna 2024). Jos tulosi ovat tätä pienemmät eikä sinulla ole YEL-vakuutusta, voit mahdollisesti saada päivärahan vähimmäismäärän.
  4. Jos maksat YEL-vakuutusta ja järjestät itsellesi työterveyshuollon, Kela korvaa osan työterveyshuollon kustannuksista. Sinulla on myös oikeus kuntoutukseen ja kuntoutusrahaan.
  5. Yrittäjänä hoidat Kela-asiasi helpoiten OmaKelassa. Tutustu vielä yrittäjän pikaoppaaseen.

Lue myös: Kevytyrittäjä - näin pääset alkuun (vero.fi).

Sivu päivitetty 29.4.2024