Vastavalmistunut, oletko ilman työpaikkaa? | KelaSiirry sisältöön
Artikkeli

Vastavalmistunut, oletko ilman työpaikkaa?

Julkaistu 5.4.2024

Jos valmistut lukiosta tai ammatillisesta oppilaitoksesta, mutta et ole vielä löytänyt työpaikkaa, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi ja hae Kelasta työttömyystukea. Lukiosta valmistuneet ja ammattiin valmistuneet saavat työttömyystukea hieman eri tavoilla.

Muista nämä, kun valmistut ja etsit töitä

 1. Ilmoittaudu ensin työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden Työmarkkinatorilla. Ilmoittaudu heti valmistumisesi jälkeen. Voit saada työttömyystukea vain, jos olet työtön työnhakija.
   
 2. Jos valmistut ammatillisesta oppilaitoksesta etkä täytä työssäoloehtoa, sinulle maksetaan Kelan työmarkkinatukea.

  Voit hakea työmarkkinatukea siitä päivästä lähtien, kun olet ilmoittautunut työttömäksi. Näin haet työmarkkinatukea verkossa.

  Työmarkkinatukea pienentävät omat ja vanhempien tulot, jos asut vielä heidän luonaan.
   
 3. Jos valmistut lukiosta etkä täytä työssäoloehtoa, sinulle maksetaan Kelan työmarkkinatukea.

  Oikeutesi työmarkkinatukeen alkaa kuitenkin vasta 5 kuukauden odotusajan jälkeen. Ammatillisesta oppilaitoksesta valmistuneilla ei ole odotusaikaa.

  Työmarkkinatuen odotusaika kuluu vain silloin, kun työnhakusi on voimassa TE-palveluissa. On siis tärkeää, että ilmoittaudut työnhakijaksi heti valmistumisesi jälkeen ja pidät työnhakusi voimassa.

  Sinun kannattaa kuitenkin hakea työmarkkinatukea vasta 5 kuukauden odotusajan jälkeen. Näin haet työmarkkinatukea verkossa.

  Työmarkkinatukea pienentävät omat ja vanhempien tulot, jos asut vielä heidän luonaan.

  Jos olet valmistunut lukiosta, sinulla on myös velvollisuus hakea koulutukseen.
   
 4. Jos tulosi ovat pienet, tarkista, voisitko saada lisäksi yleistä asumistukea asumismenoihisi. Lue lisää siitä, kuka voi saada yleistä asumistukea.
   
 5. Jos rahasi eivät riitä pakollisiin arjen menoihin, voit hakea lisäksi toimeentulotukea. Hae ensin muut tuet, kuten työmarkkinatuki ja yleinen asumistuki. Lue lisää toimeentulotuen hakemisesta.
   
 6. Jos työttömyytesi jatkuu, pidä työnhakusi voimassa TE-toimiston tai kunnan ohjeiden mukaisesti. Täytä OmaKelassa 4 viikon välein työttömyysajan ilmoitus. Kela maksaa työttömyystuen ilmoituksen perusteella.

Muista myös, että voit yhdistää työn tekemisen ja työttömyystuen. Voit siis saada samaan aikaan palkkaa ja tukea. Kuuntele Mimmit sijoittaa -podcastin jakso, jossa jutellaan keikkatöistä ja lisätuloista!

Sivu päivitetty 7.5.2024