Ändringar i arbetslöshetsförmånerna 2023 | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Ändringar i arbetslöshetsförmånerna 2023

Publicerad 19.12.2022

FPA:s arbetslöshetsförmåner höjs år 2023. Det här meddelandet innehåller samlad information om alla de ändringar gällande arbetslöshetsförmånerna som träder i kraft nästa år.

De arbetslöshetsförmåner som betalas av FPA höjs vid årsskiftet. Dessutom träder bl.a. ett nytt omställningsskydd i kraft för personer över 55 år som blivit uppsagda och det blir lättare att studera samtidigt som man får en arbetslöshetsförmån. Det här meddelandet innehåller information om alla centrala ändringar som gäller FPA:s arbetslöshetsförmåner. Information om ändringarna publiceras på fpa.fi 1.1.2023.

Arbetslöshetsförmånerna höjs

Grunddagpenningens och arbetsmarknadsstödets belopp stiger till 37,21 euro per dag år 2023 (tidigare 35,72 euro per dag). Ändringen innebär att beloppet höjs med 30 euro under en betalningsperiod på fyra veckor.

Även arbetslöshetsförmånernas förhöjningsdel och barnförhöjningarna stiger år 2023. Förhöjningsdelen är 5,29 euro per dag (tidigare 5,08 euro per dag).

Från ingången av år 2023 är barnförhöjningarnas belopp följande:

  • för ett barn 7,01 euro per dag (tidigare 5,61 euro)
  • för två barn sammanlagt 10,29 euro per dag (tidigare 8,23 euro)
  • för minst tre barn sammanlagt 13,26 euro per dag (tidigare 10,61 euro).

I den barnförhöjning som betalas i samband med arbetslösförmåner ingår en indexhöjning på 4,2 procent som träder i kraft vid årsskiftet och dessutom en extra höjning på 20 procent som regeringen beslutade om vid budgetförhandlingarna för 2023. Den extra höjningen gäller till och med 31.12.2023.

Personer över 55 år som blivit uppsagda kan ansöka om omställningspenning

Från ingången av 2023 förbättras tjänsterna för arbetslösa som fyllt 55 år genom ett nytt omställningsskydd som består av omställningspenning och utbildning och vars syfte är att göra det lättare för uppsagda att få nytt arbete.

Från och med 1.1.2023 kan den nya omställningspenningen sökas av personer som fyllt 55 år och som blivit uppsagda av produktionsorsaker eller ekonomiska orsaker efter att ha varit anställda hos samma arbetsgivare i minst fem år. Om personen inte hör till en arbetslöshetskassa kan hen ansöka om omställningspenning hos FPA. Omställningsskyddet omfattar också en längre sysselsättningsledighet än vanligt.

Åldersgränserna för tilläggsdagar med arbetslöshetsdagpenning stiger

Åldersgränsen för tilläggsdagar med arbetslöshetsdagpenning höjs för personer födda 1963 från nuvarande 61–62 år till 63 år och för personer födda 1964 till 64 år. Möjligheten till tilläggsdagar slopas helt för personer födda 1965 eller senare.  Betalningen av tilläggsdagar upphör 2030 för alla ålderskategorier.

Lagändringen träder i kraft 1.1.2023. Den inverkar inte på utbetalningen av tilläggsdagar som redan beviljats.

Det blir lättare att studera och få arbetslöshetsförmån samtidigt

Från och med 1.1.2023 kan en arbetssökande bedriva olika slags studier utan att förlora sin arbetslöshetsförmån. Till exempel korta kurser, behörighetsgivande utbildningar och studier vid medborgarinstitut påverkar inte rätten till arbetslöshetsförmåner. Studier som genomförts som en del av sysselsättningsfrämjande service inverkar inte heller på rätten att få en arbetslöshetsförmån.

Rätten till arbetslöshetsförmåner påverkas inte heller av studier som den arbetssökande har inlett under ett tidigare anställningsförhållande, om den arbetssökande är arbetslös av orsaker som inte beror på hen själv.

Skyldigheten att söka arbete för arbetslösa personer som studerar kommer att preciseras från 1.1.2023.  De som bedriver frivilliga studier som stöds med en arbetslöshetsförmån ska i fortsättningen i regel söka fyra jobb per månad.

Preciseringar som förenhetligar beslutspraxisen vid jämkning av arbetslöshetsförmåner

En rad lagändringar som förenhetligar beslutspraxisen gällande arbetslöshetsförmåner träder i kraft vid årsskiftet. De här ändringarna började tillämpas redan år 2020 med stöd av en temporär lag som stiftades under coronaepidemin.

Ändringarna förenklar och förenhetligar jämkningen av arbetslöshetsförmånen när en arbetslös person arbetar på deltid eller har tillfälliga jobb. När ändringarna träder i kraft påverkar det inte arbetslöshetsförmånerna för FPA:s kunder, eftersom den här beslutspraxisen började tillämpas redan år 2020.

År 2023 ändras dessutom beslutspraxisen gällande arbetslöshetsförmåner för dem som på grund av permittering har förkortad arbetsdag och arbetslösa personer som är förhindrade att arbeta på grund av vissa stridsåtgärder.

För dessa kundgrupper har granskningsperioden för arbetstiden tidigare varit 1 vecka i samband med jämkning av arbetslöshetsförmåner. Efter ändringen är granskningsperioden 4 veckor eller 1 månad.

Ändringar planeras i fråga om jämkning vid upphovsrättsersättning

En ändring av en statsrådsförordning är under beredning, enligt vilken en arbetslös persons upphovsrättsersättningar nästa år inte längre ska sänka arbetslöshetsförmånens belopp i samband med jämkning av arbetslöshetsförmåner.

Ändringen påverkar de FPA-kunder som samtidigt får en arbetslöshetsförmån och inkomster av upphovsrätt, till exempel för konstnärligt eller skriftligt arbete. Ändringen gäller endast upphovsrättsersättningar, inte andra immateriella ersättningar.

Ändringen gäller endast jämkning av arbetslöshetsförmåner. Regelbundna upphovsrättsersättningar beaktas fortfarande vid behovsprövningen av arbetsmarknadsstöd.

Ändringen av statsrådets förordning väntas under slutet av året.

Senast ändrad 19.12.2022