Studiestödet måste dras in för en del av de studerande – det är dock möjligt att få stöd på nytt senare | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Studiestödet måste dras in för en del av de studerande – det är dock möjligt att få stöd på nytt senare

Publicerad 12.12.2023

FPA följer årligen upp framgången i studierna på andra stadiet och vid högskolor. Den uppföljning som gjordes i höstas omfattade 230 000 studerande. På basis av uppföljningen dras studiestödet in för cirka 3 200 studerande.

FPA följer årligen upp hur högskolestudierna framskrider. I höst har FPA börjat följa upp studieframgången också vid studier på andra stadiet. Vid uppföljningen granskar FPA om villkoren för att få studiestöd uppfylls.

Den uppföljning som gjordes i höstas omfattade 230 000 studerande. Utifrån uppföljningen skickade FPA en begäran om utredning till cirka 15 500 högskolestuderande och cirka 6 000 studerande på andra stadiet.

Studiestödet kommer att dras in för sammanlagt omkring 3 200 studerande. Av dem är omkring 1 900 högskolestuderande medan omkring 1 300 är studerande på andra stadiet. Studiestödet dras alltså in endast för 1,4 procent av de studerande vars studieframgång granskades.

Studiestödet dras in för de studerande som inte har tillräckligt med studieprestationer och som inte har meddelat FPA ett godtagbart skäl till att deras studier har fördröjts. Ett godtagbart skäl kan till exempel vara sjukdom eller någon annan svår livssituation.

Om studiestödet dras in för att den studerande har glömt att svara på begäran om utredning kan hen be att indragningsbeslutet rättas.

Studiestödet dras i allmänhet in från och med januari 2024. Om stödet dras in vid någon annan tidpunkt får den studerande information om det i beslutet om indragning.

Stöd kan beviljas på nytt efter en indragning

Även om studiestödet dras in på grund av att studierna har fördröjts, kan den studerande få studiestöd på nytt vid en senare tidpunkt. Den studerande kan få stöd på nytt när hen efter indragningen har avlagt tillräckligt med studiepoäng. I beslutet om indragning finns närmare information om hur mycket studier som ska avläggas. I beslutet ingår också information om vilka andra slag av stöd den studerande kan ansöka om i stället för studiestödet.

Det är ovanligt att studiestöd återkrävs

Det är ovanligt att studiestödet återkrävs i samband med uppföljningen av studieframgången. Studiestödet återkrävs bara om det visar sig att den studerande har haft synnerligen få studieprestationer och att hen inte ens haft för avsikt att studera.

Mer information för kunderna

Senast ändrad 11.12.2023