Fronttilläggen höjs | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Fronttilläggen höjs

Publicerad 15.12.2023

Beloppet av både fronttillägget och fronttillägget till utlandet höjs till 200 euro per månad. Höjningarna träder i kraft 1.5.2024. 

Beloppet av fronttillägget höjs från nuvarande 138,16 till 200 euro per månad. Höjningen gäller även det fronttillägg som betalas till utlandet. Höjningarna kräver inga åtgärder av mottagarna. FPA höjer fronttilläggets belopp automatiskt från 1.5.2024.

Riksdagen motiverar höjningarna med den höga inflationen de senaste åren, som också har påverkat veteranernas försörjning. Samtidigt konstateras att höjningen gör det lättare särskilt för veteraner med låga inkomster att klara av läkemedelskostnader, självriskandelar inom sjukvården, hyror för serviceboende och andra nödvändiga kostnader i vardagen.  

Fronttillägg enligt lagen om frontmannapension betalas till personer som har frontmanna-, fronttjänst-, front- eller veterantecken eller ett intyg från Krigsarkivet över medverkan i minröjningsuppdrag. Fronttillägg kan även betalas till personer som uppfyller villkoren för fronttillägg, bor utomlands och inte har folkpension. Mottagarens övriga inkomster eller förmögenhet har ingen inverkan på fronttilläggets belopp.

I oktober 2023 fick 2 214 personer fronttillägg, medan fronttillägg till utlandet betalades till 18 personer. 

Närmare information

Raija-Liisa Foudila
ansvarig planerare, FPA
raija-liisa.foudila@fpa.fi
tfn 020 634 3358

Läs mer

Fronttillägg till veteraner | Privatpersoner | FPA
Sotiemme veteraanien toimeentulo ja tuki vuodesta 1940 nykypäivään | Kelan tietotarjotin (på finska)

Senast ändrad 15.12.2023