Utkomststöd kan beviljas för boendeutgifter som är skäliga – FPA kräver inte att någon ska flytta | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Utkomststöd kan beviljas för boendeutgifter som är skäliga – FPA kräver inte att någon ska flytta

Publicerad 22.4.2024

Under den senaste tiden har FPA fått frågor om en person som får utkomststöd måste flytta från sin nuvarande bostad ifall utgifterna för bostaden är för stora i relation till de boendeutgifter som godkänns i samband med utkomststödet. FPA kräver inte att någon ska flytta, men om boendeutgifterna överstiger de maximigränser som har fastställts per kommun beaktas alla boendeutgifter inte nödvändigtvis i samband med utkomststödet.

De ändringar i lagstiftningen om den sociala tryggheten som trädde i kraft vid ingången av april har väckt många frågor och även oro hos FPA: s kunder. En av frågorna gäller boendeutgifterna för kunder som får utkomststöd.

En lagändring gällande de boendeutgifter som godkänns i samband utkomststödet trädde i kraft 1.4.2024. Maximigränserna för godtagbara boendeutgifter i de olika kommunerna har fastställts i en förordning av statsrådet. Om en kund som får utkomststöd har boendeutgifter som överstiger maximigränsen för kommunen i fråga uppmanar FPA kunden att skaffa en förmånligare bostad inom tre månader, om hen inte har en särskild grund för att bo kvar i sin nuvarande bostad. Tidsfristen kan vid behov förlängas.

Kunden är inte tvungen att flytta från sin nuvarande bostad. Om kunden inte flyttar till en förmånligare bostad inom utsatt tid, kan FPA i fortsättningen godkänna boendeutgifterna endast upp till maximigränsen för kommunen. Efter tidsfristen måste kunden alltså själv betala den del av boendeutgifterna som överstiger maximigränsen.

Utgifter som överstiger maximigränsen för skäliga boendeutgifter kan godkännas på särskilda grunder

Lagändringen medförde inga större förändringar i den tidigare praxisen, men den skärpte ändå till vissa delar de grunder på vilka FPA kan godkänna boendeutgifter som överstiger de kommunspecifika gränserna.

Särskilda grunder för att få utkomststöd för boendeutgifter som överstiger den kommunspecifika gränsen är fortfarande exempelvis följande:

  • Stödtagaren eller en familjemedlem är en person med hög ålder eller svag hälsa.
  • Stödtagaren är en umgängesförälder som har behov av extra utrymme på grund av umgänget med barnet.
  • Familjen har ett barn som har behov av särskilt stöd, och barnets bästa är att hen får behålla sin nuvarande plats inom småbarnspedagogiken eller får fortsätta i sin nuvarande skola.

I fortsättningen godtas dock inte längre som särskild grund att det på stödtagarens ort inte finns någon förmånligare bostad där utgifterna ligger under maximigränsen för kommunen. Kunden är skyldig att visa FPA att hen har använt alla tillgängliga metoder för att skaffa en förmånligare bostad. Om kunden trots aktiva försök inte har lyckats hitta en förmånligare bostad inom tre månader kan tidsfristen förlängas.

Gör så här om du har fått en uppmaning att söka en förmånligare bostad

Vi har sammanställt råd för en situation där du har fått en uppmaning från FPA att söka en förmånligare bostad och du inte har någon särskild grund för att få utkomststöd för boendeutgifter som överstiger maximigränsen för din kommun.

  • Börja genast leta efter en förmånligare bostad och sök bostad aktivt. Lämna in utredningar till FPA om på vilka sätt du har sökt bostad. Du ser vilka utredningar som behövs i det beslut som du har fått.
  • Sök enbart bostäder med en hyra som ligger under gränsen för godtagbara boendeutgifter i kommunen. Begränsa inte din sökning exempelvis enligt bostadsområde, bostadens storlek eller bostadens egenskaper.
  • Ansök om en bostad hos kommunens hyreshusbolag och hos större hyresvärdar och privata hyresvärdar på orten. Om du behöver hjälp med att hitta en bostad kan du kontakta kommunens boenderådgivning eller någon annan aktör som erbjuder råd om hur man söker bostad.
  • Som utkomststödskund kan du från FPA få stöd för flyttkostnader och hyresgaranti för en ny bostad, om hyran inte överstiger den maximigräns som fastställts för kommunen.
  • Om du inte flyttar till en förmånligare bostad inom den utsatta tiden beaktar vi i fortsättningen dina boendeutgifter enligt maximigränsen för kommunen. Du behöver alltså inte flytta från din nuvarande bostad, men efter den utsatta tiden måste du själv betala den del av boendeutgifterna som överstiger maximigränsen.
  • Om du har svårigheter att klara vardagen eller befinner dig i en besvärlig livssituation råder vi dig att kontakta socialbyrån i ditt välfärdsområde. Vid behov kan du också söka kompletterande eller förebyggande utkomststöd hos socialbyrån.
  • Du kan alltid kontakta FPA om du har frågor om våra förmåner eller vill diskutera din situation. Vi kan också ordna ett samtal tillsammans med en sakkunnig vid välfärdsområdets socialservice.

Närmare information:

 

Senast ändrad 22.4.2024