Kela-korvaus omalla autolla terveydenhuoltoon tehdystä matkasta suurenee | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Kela-korvaus omalla autolla terveydenhuoltoon tehdystä matkasta suurenee

Julkaistu 14.6.2022

Korvaus suurenee 0,20 eurosta 0,33 euroon kilometriltä. Korotus tulee voimaan 1.7.2022.

Sosiaali- ja terveysministeriö on korottanut korvausta, jonka Kela maksaa matkustamisesta omalla autolla terveydenhuoltoon. Korvaus suurenee heinäkuun alussa 0,13 e/km, ja uusi korvaus on 0,33 e/km.

Kela maksaa korvauksen omalla autolla matkustamisesta, jos matka terveydenhuoltoon on tehty sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kela korvaa myös matkoja koronarokotukseen, koronatestiin ja kuntoutukseen, jos kuntoutus perustuu Kelan tai julkisen terveydenhuollon päätökseen.

Yleensä matkat korvataan lähimpään hoitopaikkaan ja halvimman matkustustavan mukaan.

Jos matka terveydenhuoltoon on alle 100 kilometriä yhteen suuntaan, asiakas ei tarvitse terveydenhuollon todistusta oman auton käyttöä varten. Todistusta ei myöskään tarvita, jos asiakas käyttää omaa autoa liikenneolosuhteiden vuoksi. Asiakas perustelee julkisen liikenteen puutteen itse hakemuksessaan.

Asiakas tarvitsee todistuksen matkakorvausta varten aina silloin, kun matka on tehty yksityiseen terveydenhuoltoon.

Matkasta peritään enintään 25 euron suuruinen yhdensuuntaisen matkan omavastuuosuus. Myös alle omavastuuosuuden jäävät kustannukset kerryttävät asiakkaan vuotuista omavastuuosuutta (300 euroa).

Omalla autolla matkustamisesta haetaan korvausta jälkikäteen Kelasta. Kätevimmin matkakorvauksen hakeminen käy verkossa osoitteessa kela.fi/omakela.

Sivu päivitetty 23.6.2022