Muutoksia elatustuen ja elatusavun määrään vuoden alusta | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Muutoksia elatustuen ja elatusavun määrään vuoden alusta

Julkaistu 2.12.2022

Elatustuki ja elatusapu nousevat ensi vuoden alussa elinkustannusindeksin muutoksen vuoksi.

Elatustuki ja elatusapu ovat sidoksissa elinkustannusindeksiin, joka nousee 1.1.2023 alkaen noin 8,33 %. Täysimääräinen elatustuki on ensi vuoden alusta alkaen jokaisesta lapsesta 186,97 e/kk. Nyt täysi tuki on 172,59 e/kk, joten tuki nousee 14,38 e/kk.

Kela ottaa indeksikorotukset automaattisesti huomioon.

Elinkustannusindeksin nousu suurentaa myös elatusapua, jota elatusvelvollinen maksaa lapsestaan. Elatusavun laskukaava on seuraava: elatusapu vuonna 2022 x (2211:2041) = maksettavan elatusavun määrä vuonna 2023. Elatusvelvollisen pitää maksaa tammikuusta alkaen noin 8,33 % enemmän elatusapua.

Jos Kela maksaa lapsesta erotuselatustukea, Kela ilmoittaa uuden elatusavun määrän elatusvelvolliselle kirjeellä. Muissa tapauksissa elatusvelvollinen voi tarkistaa uuden elatusavun määrän OmaKelasta viimeistään tammikuun 2023 alussa.

Myös elatusapuvelan maksuvapautuksen tulorajat muuttuvat. Elatusvelvollinen voi saada jatkossa maksuvapautuksen, jos hänen tulonsa ovat enintään 1263,43 e/kk. Tulorajaa korotetaan jokaisesta alaikäisestä lapsesta 315,86 e/kk. Tulorajaa eivät kuitenkaan korota ne lapset, joille on myönnetty elatustuki.

Sanasto

Elatusvelvollinen: se vanhempi, joka on elatussopimuksen tai tuomioistuimen päätöksen mukaan velvollinen maksamaan elatusapua.

Elatusapu: elatusvelvollisen maksama rahasuoritus elatuksen turvaamiseksi lapselle, joka ei asu pysyvästi hänen luonaan.

Elatustuki: perhe-etuus, jonka tarkoituksena on turvata lapsen elatus, jos lapsi ei saa riittävää elatusta molemmilta vanhemmiltaan.

Erotuselatustuki: vähennetty elatustuki, jota maksetaan silloin, kun lapsen elatusapu on vahvistettu täysimääräistä elatustukea pienemmäksi elatusvelvollisen puutteellisen maksukyvyn vuoksi.

Elatusapuvelka: elatusvelvolliselta maksamatta jääneet lapsen elatusapumaksut, joita Kela perii elatusvelvolliselta elatustuen myöntämisen jälkeen. Elatusapuvelkaan sisältyvät viivästyskorot.

Lisätietoja asiakkaille

Sivu päivitetty 2.12.2022