Saitko opiskelupaikan? Hae tuet OmaKelassa ja maksa terveydenhoitomaksu ajoissa | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Saitko opiskelupaikan? Hae tuet OmaKelassa ja maksa terveydenhoitomaksu ajoissa

Julkaistu 30.5.2023

Kela onnittelee lämpimästi opiskelupaikasta! Voit hakea opintotukea ja yleistä asumistukea, kun aloitat uudet opinnot. Jos olet toiseen asteen opiskelija, voit hakea myös koulumatkatukea. Jos aloitat opinnot suomalaisessa korkeakoulussa, sinun täytyy maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu.

Voit hakea opintotukea OmaKelassa heti, kun olet vastaanottanut opiskelupaikkasi. Opintotukea voi hakea, vaikka et vielä tietäisi, miten ja missä asut opiskeluaikana.

Opintotuen laskurin avulla voit arvioida, voitko saada opintotukea ja minkä verran.

Tiedätkö jo, miten asut? Hae yleistä asumistukea

Voit hakea yleistä asumistukea OmaKelassa, kun olet tehnyt vuokrasopimuksen ja sinulla on tiedossa syksyn tulot. Yleinen asumistuki myönnetään yhteisesti koko ruokakunnalle.

Voit arvioida yleisen asumistuen laskurin avulla, onko sinulla oikeus yleiseen asumistukeen ja minkä verran sitä voisit saada.

Jos opiskelet ulkomailla tai Ahvenanmaalla, voit saada opintotuen asumislisää. Lisäksi sitä maksetaan Suomessa kansanopiston tai urheiluopiston maksullisessa koulutuksessa opiskeleville, jotka asuvat oppilaitoksen asuntolassa. Asumislisää haetaan yhdessä opintotuen kanssa.

Oletko toiseen asteen opiskelija? Hae koulumatkatukea

Voit hakea koulumatkatukea, jos olet toisen asteen opiskelija ja yhdensuuntainen koulumatkasi on pitkä. Koulumatkatuen laskurilla voit tarkistaa, voitko saada koulumatkatukea. Tuen voit hakea kätevästi uudella verkkohakemuksella OmaKelassa.

Oletko korkeakouluopiskelija? Maksa terveydenhoitomaksu ajoissa

Kun ilmoittaudut läsnä olevaksi suomalaiseen korkeakouluun, sinun täytyy maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu lukukausittain Kelalle oma-aloitteisesti. Syyslukukauden eräpäivä on 30.9.2023, ja maksun voi halutessaan maksaa jo nyt. Kevätlukukauden 2024 terveydenhoitomaksua ei voi vielä maksaa, sillä seuraavan vuoden terveydenhoitomaksun määrä ei ole vielä tiedossa.

Jos suoritat korkeakoulututkintoa ja olet ilmoittautunut läsnä olevaksi, sinulla on oikeus käyttää Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n palveluita. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palveluja. Se myös edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia.

Haluatko päätökset vain sähköisenä? Opiskelijoiden tuissa se on nyt mahdollista

Osan opiskelijoiden tukien päätöksistä ja kirjeistä voi halutessaan saada vain sähköisenä. Jos olet merkinnyt OmaKelaan, että haluat saada päätökset tai kirjeet vain verkossa, sinulle lähetetään sähköposti tai tekstiviesti, kun päätös tai kirje on luettavissa OmaKelassa.

Paperipostista luopumiseen liittyvän valinnan voit tehdä OmaKelassa sivulla Päivitä omia tietojasi. Huomaa kuitenkin, että osa päätöksistä ja kirjeistä (esim. koulumatkatuen päätökset) lähetetään vielä toistaiseksi vain paperipostina.

Lisätietoja asiakkaille

Sivu päivitetty 29.5.2023