Uusi perhevapaavertailu laskee, miten vanhempainpäivärahojen jakaminen vaikuttaa perheen tuloihin | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Uusi perhevapaavertailu laskee, miten vanhempainpäivärahojen jakaminen vaikuttaa perheen tuloihin

Julkaistu 15.2.2023

Kelan verkkosivuilla julkaistun perhevapaavertailun avulla vanhemmat voivat arvioida, miten perhevapaiden jakaminen vaikuttaa perheen kokonaistuloihin.

Perheen tulojen laskeminen perhevapaiden ajalta on yllättävän monimutkaista. Laskemisen helpottamiseksi kela.fissä on julkaistu perhevapaavertailu, jolla lapsiperheet tai perheenlisäystä suunnittelevat voivat laskea, kuinka paljon perheen kokonaistulot kasvavat tai vähenevät, jos molemmat vanhemmat käyttävät vapaita.

Perhevapaauudistuksen keskeisenä tavoitteena oli, että perhevapaat ja hoitovastuu jakautuisivat tasaisesti vanhempien kesken. Vuonna 2022 vanhempainpäivärahapäivistä 88 prosenttia korvattiin äideille. Yleinen syy siihen, että isät eivät käytä vapaita, on pelko vapaiden vaikutuksesta perheen tulotasoon. Usein sanotaankin, ettei isän ole taloudellisesti mahdollista jäädä kotiin. 

Vanhempainrahaa ei kannata jättää käyttämättä

Laskuri auttaa perheen talouden kokonaiskuvan hahmottamisessa. Lisäksi se osoittaa, että vapaiden jakaminen vanhempien kesken on usein kannattava vaihtoehto, kun tarkastellaan perheen nettotuloja eli käteen jääviä tuloja. Tilanteesta voi saada väärän kuvan, jos tarkastelee vain bruttotuloja eli tuloja ennen verojen vähentämistä, koska verotus tasaa tuloja merkittävästi. Perheen tehdessä laskelmia on hyvä myös ottaa huomioon se, että vanhempainraha on lähes aina suurempi kuin kotihoidon tuki. 

– Perheet jakavat vapaita usein ennakko-oletusten pohjalta sen sijaan, että laskisivat, miten erilaiset vapaiden jakamisen tavat vaikuttavat perheen talouteen. Bruttotulot on helppo laskea, mutta verotuksen jälkeen käteen jäävien nettotulojen laskeminen on monimutkaisempaa. Ymmärrän, että se on sitä myös perheille, sanoo Kelan päämatemaatikko Tapio Isolankila

Käyttö tehty helpoksi asiakkaille

Perhevapaavertailu näyttää käyttäjälle kolme erilaista tapaa jakaa hoitoaika. Näitä tapoja verrataan tilanteeseen, jossa perhevapaita ei jaeta vaan vain toinen vanhemmista käyttää vapaita. Käyttäjän täytyy syöttää vertailuun vain molempien vanhempien palkat, kotihoidon tuen määrä sekä aika, jona lasta hoidetaan kotona. 

Vertailu haluttiin pitää asiakkaan kannalta mahdollisimman yksinkertaisena. Se antaa siksi vain suuntaa antavan laskelman käteen jäävästä rahasta. 
Vertailu arvioi perheen tulot kahden vuoden osalta. Laskennassa on tehty myös joitakin valmiita olettamuksia. Vertailu esimerkiksi olettaa, että vanhemmat eivät käytä vanhempainrahaa yhtä aikaa vaan toinen vanhempi työskentelee silloin, kun toinen on kotona. 

Vertailu sisältää vain vanhempainrahan ja kotihoidon tuen eli se ei ota huomioon muita Kelan etuuksia eikä työnantajan vanhempainvapaan ajalta mahdollisesti maksamaa palkkaa. 

Tutustu uuteen perhevapaavertailuun ja vertailusta kirjoitettuun asiantuntijablogiin Perhevapaiden jakaminen on perheelle taloudellisesti kannattavaa (tutkimusblogi.kela.fi).

Lue myös

Sivu päivitetty 15.2.2023