Apteekkitiedote 4-2023: Tuotevirhetapauksissa tilalle toimitettavat valmisteet hinnoitellaan ilman Kelan kustannusvastuuta | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Tuotevirhetapauksissa tilalle toimitettavat valmisteet hinnoitellaan ilman Kelan kustannusvastuuta

Julkaistu 17.5.2023

Apteekkitiedote 4/2023

Fimea tiedottaa verkkosivuillaan, että myyntiluvan haltija vetää varotoimenpiteenä Emerade-adrenaliinikyniä pois käytöstä (Fimea.fi). Kela muistuttaa, että tuotevirhetapauksissa korvaava valmiste hinnoitellaan asiakkaalle ilman Kelan kustannusvastuuta. 

Fimean tiedotteen mukaan, jos lääkkeen käyttäjällä on hallussaan Emerade-adrenaliinikynä (mikä tahansa vahvuus tai erä) se on palautettava apteekkiin. Korvaavan valmisteen saaminen edellyttää, että potilaalla on korvaavalle valmisteelle kirjoitettu lääkemääräys hoitavalta lääkäriltä. 

Kun asiakas palauttaa Emerade-adrenaliinikynän ja saa tilalle toisen valmisteen, asiakkaalle ei anneta Kela-korvausta eikä käytetä Kelan perustoimeentulotuen maksusitoumuksia. Asiakkaalle ei anneta tässä tilanteessa myöskään laskelmaa. Jos asiakas ehdottomasti haluaa laskelman, siihen on merkittävä selvästi, että asiakas ei ole itse maksanut lääkeostoa. Esimerkiksi: asiakas maksanut 0 euroa.

Tuotevirhetapauksissa kustannusvastuu kuuluu lääkeyritykselle ja asiakkaan kuuluu saada tilalle toimitettu tuote maksutta. Kela ei maksa tarpeettomia kustannuksia, jotka johtuvat valmisteessa olleesta tuotevirheestä. 
 

Terveydenhuoltoetuuksien osaamiskeskus/lääkeryhmä

Sivu päivitetty 1.6.2023