Näin haet opintotukea

 

 1. Hae opintotukea verkossa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa.
 3. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja paljonko tukea saat.
 4. Saat Kelasta kirjallisen päätöksen opintotuesta. Jos olet alaikäinen, Kela lähettää päätöksen tiedoksi myös huoltajallesi.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa opintotukihakemuksen ja postittaa sen liitteineen Kelaan tai tuoda ne omaan oppilaitokseesi.

 • Jos opiskelet toisella asteella, täytä ammatillisten oppilaitosten, lukioiden ja kansanopistojen opiskelijoiden opintotukihakemus (OT 1).
 • Jos opiskelet korkeakoulussa, täytä ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden opintotukihakemus (OT 2).
 • Jos suoritat tutkintosi ulkomailla, täytä ulkomailla tutkintoa suorittavien opintotukihakemus (OT 3). 
 • Jos haet aikuiskoulutustukeen liittyvää opintolainan valtiontakausta, täytä lomake Aikuiskoulutustukeen liittyvän opintolainan valtiontakaushakemus (OT 12). Toimita opintotukihakemuksesi mihin tahansa Kelan toimistoon tai yhteispalvelupisteeseen tai aikuiskoulutustukihakemuksen liitteenä Koulutusrahastoon.
 • Jos asut vakinaisesti Ahvenanmaalla, hae opintotukea Ålands arbetskrafts- och studieservicemyndighetista.

Jos olet korkeakouluopiskelija ja saat opintorahaa, saat automaattisesti myös opintolainan valtiontakauksen. Jos opiskelet toisella asteella, hae lainatakausta samalla, kun haet opintorahaa ja asumislisää. Kun olet saanut lainatakauksen, sinun pitää vielä hakea opintolainaa valitsemastasi pankista.

Yliopisto-opiskelijoiden opintotukihakemukset käsittelee yleensä kunkin yliopiston opintotukilautakunta. Hakemuksesi käsitellään Kelassa, jos opiskelet

 • Helsingin yliopistossa
 • Lapin yliopistossa
 • Maanpuolustuskorkeakoulussa
 • Oulun yliopistossa
 • Taideyliopistossa
 • Tampereen yliopistossa
 • Vaasan yliopistossa.

Hakuaika

Hae opintotukea sitten, kun olet varmistanut opiskelupaikkasi. Kela saa opiskelupaikan vastaanottotiedot kotimaisista yliopistoista, ammattikorkeakouluista sekä yhteisvalinnassa mukana olevista ammatillisista oppilaitoksista ja lukioista. Jos opiskelet jossakin näistä, hae opintotukea vasta sitten, kun opiskelupaikkasi näkyy verkkohakemuksessa pohjatietona.

Voit saada opintotukea aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen. Voit kuitenkin täydentää hakemustasi myöhemmin esimerkiksi liitteillä.

Esimerkki

Opiskelija haluaa nostaa opintotukea syyskuusta alkaen. Hänen hakemuksensa on oltava perillä oppilaitoksessa tai Kelassa viimeistään 30.9. Jos opiskelija postittaa hakemuksensa 30.9., mutta se on perillä vasta 1.10., opintotuki voidaan myöntää vasta lokakuusta alkaen.

Hae opintotuki kerralla koko opiskeluajalle. Silloin tuen maksaminen jatkuu automaattisesti esimerkiksi kesätauon jälkeen.

Jos olet hakenut etuutta, joka estää opintotuen saamisen, odota ensin, että saat päätöksen siitä. Jos hakemuksesi hylätään, voit saada opintotukea sen kuukauden alusta alkaen, jonka aikana hait estävää etuutta. Hae opintotukea heti, kun olet saanut hylkäävän päätöksen estävästä etuudesta, ja viimeistään seuraavan 6 kuukauden aikana.

Sama koskee yleistä asumistukea. Jos olet hakenut yleistä asumistukea ja hakemus hylätään, voit saada opintotuen asumislisän sen kuukauden alusta alkaen, jonka aikana hait yleistä asumistukea.

Liitteet

Jos opintotukihakemukseen tarvitaan liitteitä, saat siitä tiedon asiointipalvelusta tai paperilomakkeelta.

Jos haet asumislisää, liitä hakemukseesi kopio vuokra- tai asumisoikeussopimuksesta. Jos asuntosi asukastiedot eivät ole ajan tasalla väestötietojärjestelmässä, liitteeksi tarvitaan myös todistus asumisesta opintotuen asumislisää varten (OT 8).

Vuokrasopimusta ja OT 8 -lomaketta ei tarvita, jos

OT 8 -lomaketta ei tarvita seuraavissa tilanteissa:

 • Asut opiskelija-asuntosäätiön tai muun atk-tiedonsiirrossa mukana olevan vuokranantajan asunnossaKatso lista näistä vuokranantajista.
 • Asut oppilaitoksen asuntolassa.
 • Asut ja opiskelet ulkomailla.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa Kelaan olosuhteidesi muutoksista, jotta etuus voidaan maksaa sinulle oikein. Maksuun vaikuttavat esimerkiksi opintojen keskeyttäminen, muutto, asumismenojen muuttuminen tai lapsen saaminen. Ilmoituksen voit tehdä asiointipalvelussa, puhelimitse tai toimistossa.

Lue lisää

Viimeksi muokattu 5.4.2017
Sivu päivitetty 20.4.2016