Ratkaisuasiantuntijoiden nimet poistuvat perustoimeentulotuen päätöksistä kokeilun ajaksi | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Ratkaisuasiantuntijoiden nimet poistuvat perustoimeentulotuen päätöksistä kokeilun ajaksi

Julkaistu 10.4.2024

Kela on käynnistänyt kokeilun, jossa asiakkaat saavat perustoimeentulotuen päätökset ilman päätöksen tehneen ratkaisuasiantuntijan nimeä. Pitkään valmisteltu kokeilu ei vaikuta asiakkaan saamaan palveluun tai päätöksestä valittamiseen.

Kelan päätöksissä on yleensä allekirjoituksena sen ratkaisuasiantuntijan nimi, joka on käsitellyt asiakkaan hakemuksen. Huhtikuussa on kuitenkin alkanut kokeilu, jonka ajan perustoimeentulotuen päätöksissä ei ole ratkaisuasiantuntijan nimeä, vaan allekirjoittajana on Kansaneläkelaitos. Muutos ei koske oikaisuvaatimuskeskuksen päätöksiä tai muiden Kelan maksamien etuuksien päätöksiä.  

Ratkaisuasiantuntijan nimen poistuminen päätöksestä ei vaikuta asiakkaan tilanteeseen. Jos asiakas on tyytymätön päätökseen, hän voi toimia kuten ennenkin: asiakas voi kysyä päätöksen sisällöstä Kelan asiakaspalvelusta tai valittaa päätöksestä siinä olevien ohjeiden mukaisesti. Kaikissa Kelan päätöksissä on edelleen Kelan asiakaspalvelun yhteystiedot. Kelan kumppanit voivat myös jatkossa olla Kelan viranomaislinjaan yhteydessä, jos he tahtovat kysyä yhteisen asiakkaan asiasta Kelasta.  

– Meille Kelassa on tärkeää, että asiakkaamme saavat vastaukset epäselviin tilanteisiinsa. Asiakas voi esimerkiksi varata ajan, jolloin juuri hänen asiaansa voidaan syventyä. Neuvoja saa myös puhelimitse tai palvelupisteellä, tulosyksikön johtaja Sari Hänninen kertoo.

Hänninen toivoo kokeilun korostavan, että Kelan asiantuntijat tekevät päätökset lakiin perustuen ja Kelan etuusohjeiden mukaisesti.  

– Kaikki päätökset tehdään Kelan etuusohjeiden mukaisesti huolimatta siitä, kuka päätöksen tehnyt kelalainen on. Pystymme tekemään sisäistä laadunvalvontaa kuten ennenkin, vaikka päätöksen tekijän nimi ei näy asiakkaalle, Hänninen korostaa. 

Ratkaisuasiantuntijan nimen näkyminen päätöksessä on myös aiheuttanut uhkatilanteita. Asia on ollut Kelassa esillä pitkään, ja kokeilun toivotaan auttavan myös tähän.

– Toimihenkilöihin kohdistuvia uhkatilanteita on vuoden aikana Kelassa noin 200. Yksikin on liikaa, joten toivottavasti kokeilun aikana myös tähän asiaan tulee parannusta, Hänninen sanoo.  

Kokeilu kestää 31.12.2024 saakka, minkä jälkeen Kelassa päätetään jatkotoimenpiteistä.

Sivu päivitetty 10.4.2024