Regeringen föreslår temporärt elstöd – FPA förbereder sig för verkställandet | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Regeringen föreslår temporärt elstöd – FPA förbereder sig för verkställandet

Publicerad 20.10.2022

Enligt regeringens proposition ska låginkomsthushåll kunna få stöd för sina elutgifter i början av året. Det föreslagna elstödet är avsett för dem som inte kan utnyttja elavdraget i beskattningen fullt ut.

Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen med förslag till lag om temporärt elstöd. Lagen är tänkt att gälla i fyra månader från ingången av 2023. Elstödet ska stödja låginkomsthushåll i en situation där en kraftig höjning av elpriset gör det svårt att klara av elutgifterna.

Möjlighet att få elavdrag ska utredas först 

Det föreslagna elstödet är avsett för hushåll som på grund av låga årsinkomster inte kan utnyttja det nya elavdraget i beskattningen fullt ut. Elavdraget ska alltså vara det primära sättet att få hjälp med elutgifterna. Det är bara i form av skatteavdrag eller i form av direkt elstöd som man kan få lättnader i elutgifterna.

Elavdrag eller elstöd ska enligt förslaget kunna fås för elenergiutgifterna, dvs. för elenergin, mervärdesskatten och grundavgiften för elenergi. Elavdrag eller elstöd beviljas inte för elöverföringskostnader.

Elavdrag kan beviljas om elenergiutgifterna uppgår till mer än 2 000 euro under tiden 1.1–30.4.2023. Avdraget föreslås vara 60 procent av de elenergiutgifter som överstiger 2 000 euro. Maximalt elavdrag för januari–april är 2 400 euro. 

Om till exempel elenergiutgifterna uppgår till totalt 4 000 euro i januari–april, kan man i beskattningen dra av 60 procent av den del som överstiger 2 000 euro, dvs. 1 200 euro. Om inkomstskatten som hushållet ska betala 2023 understiger 1 200 euro och ett fullt avdrag därför inte kan göras, är hushållet berättigat till elstöd. 

Skatteförvaltningens skatteprocenträknare (skatt.fi) kan med fördel användas vid uppskattning av skatterna. 

Elstöd kan beviljas för endast en bostads elutgifter 

Regeringens proposition om elstöd grundar sig på att elstöd bara kan sökas av hushåll som inte kan utnyttja elavdraget fullt ut. 

Enligt propositionen kan elstöd fås för elutgifter som har uppkommit i en bostad i stadigvarande bruk under tiden 1.1–30.4.2023. Stödet beviljas för endast en bostads elutgifter och bostaden ska vara belägen i Finland. 

Elstödet föreslås ha en självrisk på 400 euro/månad. Stödets belopp motsvarar 60 procent av de elutgifter som överstiger självrisken. Enligt förslaget beviljas elstöd inte för elöverföringskostnader eller eventuella dröjsmålsavgifter, så dessa beaktas inte i beloppen.

Elstödets maximibelopp är 660 euro/månad. Maximibeloppet beviljas när de elutgifter som överstiger självrisken uppgår till minst 1 500 euro/månad.

Enligt förslaget är elstödet skattefritt och inverkar inte på andra förmåner som den sökande får. Om den sökande har fått utkomststöd för elräkningen, får hen i regel inte elstöd på basis av samma räkning.

Elstöd kan sökas från och med januari 

I regeringens proposition uppskattas att antalet hushåll som är berättigade till elstöd är cirka 100 000. FPA förbereder sig för att verkställa stödet och trygga människors vardag och utkomst under den kommande vintern. 

– Enligt regeringens bedömning kommer det att bli aktuellt för FPA att anställa ny personal för att elstödet ska kunna verkställas. Antalet nya anställda preciseras senare. Vi gör vårt bästa för att det ska var så smidigt som möjligt att ansöka om elstöd, säger Kirsi Metsävainio, projektchef vid FPA.

– Energikrisen är en stor gemensam utmaning och det är viktigt att alla vet hurdan hjälp det finns att få i olika situationer. Samtidigt ska man naturligtvis komma ihåg att var och en kan påverka elutgifterna också genom att minska elförbrukningen, säger Metsävainio.

Om riksdagen godkänner lagen kan man ansöka om elstöd från och med januari. För ansökan om elstöd utarbetas en separat blankett som kan lämnas in via e-tjänsten MittFPA eller skickas till FPA i pappersform.

Också ansökan om elavdrag i beskattningen inleds i januari 2023.

FPA ger närmare information och instruerar kunderna i hur elstöd ska sökas när behandlingen av lagen framskrider i riksdagen.

Närmare information för kunder

Senast ändrad 20.10.2022