Barnbidrag till dubbelt belopp betalas i december | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Barnbidrag till dubbelt belopp betalas i december

Publicerad 24.11.2022

Riksdagen har godkänt ett lagförslag enligt vilket barnbidragen ska betalas till det dubbla beloppet i december 2022. Om en familj utöver barnbidrag får utkomststöd inverkar det extra barnbidraget inte på utkomststödets belopp. 

Det har beslutats om en temporär ändring i barnbidragslagen och i lagen om utkomststöd. Syftet med lagändringen är att öka köpkraften hos barnfamiljer då priserna stiger. Ändringen är en av de åtgärder som man kommit överens om vid budgetmanglingen för 2023 för att stödja medborgarnas köpkraft.

FPA betalar ut barnbidragen med dubbelt belopp i december. Barnbidragen betalas för alla barn under 17 år som är stadigvarande bosatta i Finland. Bidragens belopp stiger med antalet barn i familjen. Kunderna behöver inte kontakta FPA eller lämna in en ansökan på grund av den extra utbetalningen. Se barnbidragets och ensamförsörjartilläggets belopp på FPA:s webbplats.

Exempelvis är de barnbidrag som betalas för två barn sammanlagt 199,72 euro per månad. I ett hushåll med två föräldrar innebär dubbelt barnbidrag en extra inkomst på 199,72 euro, medan tillägget i ett enföräldershushåll är 326,32 euro. Då uppgår barnbidragen i hushåll med två föräldrar i december till sammanlagt 399,44 euro och i hushåll med en förälder till 652,64 euro.

Barnbidraget är skattefri inkomst, och egendom och inkomster inverkar inte på dess belopp. Beloppet av barnbidrag är inte bundet till folkpensionsindexet. 

Normalt sett utgör barnbidraget inkomst som beaktas vid beviljande av utkomststöd. Till exempel i november 2021 fick cirka 15 procent av mottagarna av utkomststöd barnbidrag. Det extra barnbidrag som betalas ut i december är prioriterad inkomst. Om en familj får utkomststöd inverkar den extra utbetalningen inte på utkomststödet och kräver inga åtgärder i fråga om det.

Det dubbla barnbidraget betalas på den normala utbetalningsdagen för barnbidraget, som i år infaller fredagen den 23 december. Beloppen som betalas ut kan inte ännu ses i MittFPA. I tabellen nedan ser du barnbidragets belopp enligt hur många barn det betalas för.

"Förhöjning av barnbidraget i december 2022 och barnbidragets totala belopp efter antalet barn i december 2022."
Närmare information till kunderna

Eduskunta hyväksyi lain ylimääräisestä lapsilisästä joulukuussa (eduskunta.fi)

Meddelandet ändrat 28.11.2022. Följande uppgift har lagts till meddelandet: Beloppen som betalas ut kan inte ännu ses i MittFPA. I tabellen nedan ser du barnbidragets belopp enligt hur många barn det betalas för.

Senast ändrad 1.12.2022