Ansökningarna om skolresestöd lämnas i fortsättningen in direkt till FPA – elektronisk ansökan försnabbar processen | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Ansökningarna om skolresestöd lämnas i fortsättningen in direkt till FPA – elektronisk ansökan försnabbar processen

Publicerad 26.4.2023

I fortsättningen kan studerande ansöka om skolresestöd enkelt och behändigt i e-tjänsten MittFPA. För att en studerande ska kunna söka stödet självständigt måste hen ha nätbankskoder eller mobilcertifikat. En webbansökan för skolresestödet tas i bruk vid månadsskiftet maj–juni. 

Lagen om stöd för skolresor ändras 1.8.2023, vilket medför ändringar i hur man ansöker om skolresestöd. Hittills har ansökningarna lämnats in till läroanstalterna på andra stadiet, som sedan har kontrollerat uppgifterna i ansökningarna, gett köpintyg och antecknat uppgifterna om köprätt i systemen. I fortsättningen ska en ansökan om skolresestöd lämnas in direkt till FPA. Läroanstalterna ger härefter endast allmän rådgivning i frågor som gäller skolresestödet.

– I och med ändringen kan de studerande ansöka om alla studieförmåner på nätet, säger Piia Kuusisto, förmånschef vid FPA:s studiestödsgrupp.

Vid månadsskiftet maj–juni tar FPA i bruk en webbansökan för skolresestödet i MittFPA. Det är enklast och behändigast att göra ansökan elektroniskt. De köpintyg i pappersform som tidigare har utfärdats för köp av biljetter kommer också att slopas. I stället för köpintyget införs nu en elektronisk köprätt som kan ges den studerande genast när hen har ansökt om stöd. Så fort den studerande har skickat sin ansökan kan hen gå till biljettförsäljarens nätbutik och köpa en resebiljett.

– Det här betyder att det blir betydligt enklare för den studerande att sköta sina ärenden, eftersom hen kan köpa en biljett med skolresestöd redan innan det egentliga beslutet har meddelats, säger Kuusisto.

Det går att ansöka om skolresestöd på en pappersblankett även i fortsättningen, men då får man rätt att köpa en biljett först då FPA har behandlat ansökan.

Den studerande behöver nätbankskoder eller mobilcertifikat

För att den studerande ska kunna ansöka om stöd självständigt i MittFPA behöver hen egna nätbankskoder eller ett mobilcertifikat. Den studerande får koderna hos sin bank och mobilcertifikatet hos sin mobiloperatör.

– Det är viktigt att man skaffar koderna eller mobilcertifikatet i god tid så att man kan göra sin ansökan på nätet innan det nya läsåret börjar, påpekar Kuusisto.

Stödets belopp och grunderna för beviljandet ändras inte

Lagen om stöd för skolresor ändrades senast 2021. Då höjdes läropliktsåldern till 18 år och studierna på andra stadiet blev avgiftsfria. Samtidigt ändrades också stödbeloppet och grunderna för beviljandet. Nu görs inga ändringar i de här bestämmelserna.

FPA beviljar skolresestöd till studerande vid läroanstalter på andra stadiet som har en lång skolväg. Närmare information om skolresestödet finns på FPA:s webbplats.

Antalet studerande som får skolresestöd har ökat efter lagändringarna 2021. Under läsåret 2021–2022 beviljades 25 600 studerande skolresestöd för resor till avgiftsfri utbildning. Under läsåret fick sammanlagt 57 000 studerande skolresestöd, vilket är 36 procent mer än läsåret innan.

FPA informerar mer om ansökningsförfarandet när webbansökan har publicerats i MittFPA.

Närmare information för kunderna

Senast ändrad 25.4.2023