Minderåriga som kommit till Finland från Ukraina utan sina familjer kan få FPA-förmåner | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Minderåriga som kommit till Finland från Ukraina utan sina familjer kan få FPA-förmåner

Publicerad 1.6.2023

Barn och unga under 18 år som flytt kriget i Ukraina kan ha rätt till utkomststöd om barnet eller den unga bor i Finland stadigvarande och föräldrarna inte kan svara för försörjningen och barnet eller den unga inte på annat sätt kan trygga en tillräcklig försörjning. Den vuxna som har hand om barnet har rätt till barnbidrag.

I regel är det föräldrarna som ska svara för försörjningen för minderåriga som kommit ensamma från Ukraina till Finland. Om föräldrarna inte kan svara för barnets försörjning, kan barnet ha rätt till grundläggande utkomststöd om FPA bedömer att barnet bor stadigvarande i Finland och inte på annat sätt kan trygga en tillräcklig försörjning. 

Om barnet inte bor med sin förälder får barnet ett eget beslut om utkomststödet

Om den minderåriga bor ensam eller med någon annan person än sin förälder, utgör den minderåriga en egen familj med tanke på utkomststödet. Det här betyder att utkomststöd söks för den minderåriga med en egen ansökan och att FPA gör en egen kalkyl för och utfärdar ett eget beslut om utkomststödet för den minderåriga. I kalkylen beaktas den minderåriga personens disponibla inkomster och tillgångar samt förmåner som betalas till personen själv eller till en vuxen person som bor tillsammans med den minderåriga (t.ex. barnbidrag).  

FPA kan betala det grundläggande utkomststödet antingen till den minderåriga eller en vuxen som tar hand om den minderåriga. 

Om föräldrarna hade kunnat svara för försörjningen kan FPA återkräva det stöd som betalats till barnet av föräldrarna. Det har inte någon betydelse om föräldrarna finns i Finland.

Vem kan ansöka om utkomststöd för en minderårig persons räkning

Utkomstöd kan sökas för en minderårig persons räkning av till exempel 

  • barnets vårdnadshavare
  • en person som tar hand om barnet
  • en familjevårdare
  • socialväsendet
  • en intressebevakare. 

Om en företrädare har utsetts för barnet i enlighet med lagen om främjande av integration kan även företrädaren ansöka om utkomststöd. 

FPA rekommenderar att ansökan görs tillsammans med den person som sköter den minderåriga personens ekonomiska angelägenheter så att barnets rätt till stöd och ekonomiska situation blir utredd korrekt. Den minderåriga kan dock även ansöka om stöd självständigt. 

Minderåriga som flyttar till ett eget hem kan få allmänt bostadsbidrag 

Minderåriga som flyttar till ett eget hem kan också ha rätt till allmänt bostadsbidrag. En förutsättning för att bostadsbidrag ska kunna beviljas är att FPA bedömer att den unga personen är stadigvarande bosatt i Finland.

Också de övriga villkoren för bostadsbidrag ska uppfyllas. Till exempel ska den unga personen ha tillräckliga inkomster för att kunna leva självständigt och den unga ska också själv stå för sina boendeutgifter.

Den vuxna som har hand om barnet har rätt till barnbidrag

Den person som har hand om barnet har rätt till barnbidrag om barnet har fått uppehållstillstånd och FPA anser att barnet är stadigvarande bosatt i Finland.

Rätt till barnbidrag har den person som huvudsakligen har hand om barnets vård och fostran. Om någon annan än barnets förälder eller vårdnadshavare har hand om barnets vård och fostran har alltså den här personen rätt till barnbidrag och inte föräldern eller vårdnadshavaren.

Barnbidraget beviljas inte till barnet självt. 

Barnet beaktas i familjens bostadsbidrag och i boendeutgifterna i samband med utkomststödet

Om den familj som har hand om barnet får allmänt bostadsbidrag, hör barnet till samma hushåll som familjen ifall barnet anses vara stadigvarande bosatt i Finland. Det minderåriga barnets inkomster beaktas inte i bostadsbidraget.

Om familjen får utkomststöd, beaktas ett barn som bor hos familjen i boendeutgifterna ifall FPA anser att barnet vistas stadigvarande i Finland. Om det till exempel finns två föräldrar i familjen, ett eget barn och ett barn som flytt kriget och som bor hos familjen, beräknar FPA de maximala boendeutgifterna enligt fyra boende.

Senast ändrad 31.5.2023