FPA uppmuntrar sina kunder att avstå från papperspost – största delen av besluten går att få i elektronisk form | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

FPA uppmuntrar sina kunder att avstå från papperspost – största delen av besluten går att få i elektronisk form

Publicerad 22.11.2023

Kunderna kan redan nu få beslut om de flesta FPA-förmåner via e-tjänsten. FPA önskar att kunderna i allt större utsträckning avstår från papperspost. 

FPA-kunderna har redan under en längre tid kunnat välja att ta emot handlingar endast i elektronisk form, då det bara är möjligt. Antalet förmånsbeslut i elektronisk form har gradvis ökat.

Genom att övergå till elektroniska beslut eftersträvar man under de närmaste åren stora inbesparingar både ur en miljömässig och en ekonomisk synvinkel. Nästa år förväntas besparingarna uppgå till 4,5 miljoner euro tack vare minskade kostnader för utskrift och utskick. 

– Redan i dag kan kunderna välja att ta emot de flesta beslut och brev från FPA i elektronisk form, dvs. enbart i e-tjänsten MittFPA. Närmare 500 000 FPA-kunder har avstått från papperspost, säger huvudproduktägaren Anu Lantonen.

Elektroniska beslut kommer snabbare fram än de som skickas som brev på posten. Den som har valt att avstå från papperspost får ett meddelande per e-post eller sms när ett beslut kan läsas i MittFPA. 

Att avstå från papperspost är alltid kundens eget val och det kan göras i e-tjänsten MittFPA. 

Se här vilka beslut och handlingar du kan få i elektronisk form: Beslut och handlingar i MittFPA

Kampanj uppmanar kunderna att avstå från papperspost

FPA startar i november en kampanj där kunderna uppmuntras att avstå från papperspost. Den mest synliga delen av kampanjen är ett nytt tryck på FPA:s kuvert. På fram- och baksidan av kuvertet finns en uppmaning att avstå från papperspost och instruktioner om hur man gör det.

– Ett nytt tryck på kuverten är en betydande ändring när det är fråga om en aktör i FPA:s storleksklass. Kunderna kommer att få cirka 12 miljoner brev från oss i år. Tidigare har våra kuvert alltid haft blått som tryckfärg, medan den nya färgsättningen består av svart och grönt. Om kampanjen har önskad effekt kan antalet FPA-brev redan nästa år minska betydligt, säger Minna Latvala, kommunikationschef vid FPA:s kundkommunikation. 

Kampanjen syns också bland annat på fpa.fi och i sociala medier. 

Gör så här om du vill avstå från papperspost

  1. Logga in i MittFPA.
  2. Gå till sidan Uppdatera dina uppgifter.
  3. Gå till punkten Avstå från papperspost och svara Ja på frågan ”Vill du avstå från papperspost?"
  4. Ange ett telefonnummer eller en e-postadress och ge FPA tillstånd att skicka meddelanden till dig. Du får ett meddelande om nya beslut och brev per sms eller per e-post.

Läs mer

Senast ändrad 21.11.2023