Många FPA-förmåners belopp fryses på 2023 års nivå för de närmaste åren | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Många FPA-förmåners belopp fryses på 2023 års nivå för de närmaste åren

Publicerad 18.12.2023

Arbetslöshetsförmåner, barnavårdsstöd och studiepenning indexjusteras inte åren 2024–2027. Inte heller dagpenningarnas minimibelopp enligt sjukförsäkringslagen höjs, det vill säga förmånernas belopp förblir de samma som 2023.

Riksdagen har antagit den lag som regeringen föreslagit, enligt vilken beloppen av många förmåner ska frysas på samma nivå som år 2023 för åren 2024–2027. Under de här åren indexjusteras beloppen endast i fråga om en del av de förmåner som betalas av FPA.

Den frysning av indexet som riksdagen godkänt har emellertid en övre gräns. Om frysningen av indexet minskar förmånernas reella nivå med mer än 10,2 procent under de följande åren görs igen sedvanliga indexjusteringar av förmånerna.

Enligt lagen indexjusteras följande FPA-förmåner inte åren 2024–2027: arbetsmarknadsstöd och grunddagpenning, barnavårdsstöd, studiepenning, rehabiliteringspenningens minimibelopp samt dagpenningarnas minimibelopp enligt sjukförsäkringslagen (sjukdagpenning, partiell sjukdagpenning, föräldradagpenning, specialvårdspenning, donationsdagpenning). De här förmånernas belopp förblir alltså desamma åren 2024–2027 som år 2023.

Indexfrysningen gäller också det allmänna bostadsbidraget och bostadsbidraget för pensionstagare. Åren 2024–2027 görs det till exempel ingen indexjustering av beloppet av de maximala boendeutgifter som används som grund för bidraget.

En del av förmånerna indexjusteras på sedvanligt sätt

Frysningen av indexhöjningarna gäller inte följande FPA-förmåner, vilkas belopp i regel justeras årligen utifrån folkpensionsindex: folkpension, barnförhöjning enligt folkpensionslagen, garantipension, fronttillägg, familjepensioner, handikappförmåner, militärunderstödets grundunderstöd och utkomststödets grunddel. De här förmånernas belopp kommer att höjas med cirka 5,9 procent 1.1.2024 utifrån folkpensionsindex.

Också underhållsstödet kommer att indexjusteras på sedvanligt sätt. Beloppet höjs 1.1.2024 med ungefär 4,84 procent utifrån levnadskostnadsindex.

Folkpensionsindex fastställs årligen

Största delen av FPA-förmånerna är bundna till folkpensionsindexet. Folkpensionsindexet följer det levnadskostnadsindex som Statistikcentralen årligen räknar ut på basis av prisuppgifterna för de viktigaste varorna och tjänsterna. Enligt lag ska FPA årligen före utgången av oktober fastställa poängtalet för folkpensionsindex för följande kalenderår.

Nästa år kommer också andra förändringar att ske i FPA-förmånernas belopp än de som beror på indexförhöjningen. I den bifogade tabellen visas de förmånsbelopp som gäller från 1.1.2024:Förmånsbelopp och inkomstgränser fr.o.m. 1.1.2024.

Alla pressmeddelanden om ändringar som gäller den sociala tryggheten finns på adressen www.fpa.fi/forandringar

Närmare information

RP 75/2023 rd (eduskunta.fi)

https://www.fpa.fi/fpas-folkpensionsindex

Läs mer

Årssjälvrisken i samband med ersättning för läkemedelskostnader höjs 2024| Privatpersoner | FPA
Höjningar av pensionerna och handikappförmånerna 2024| Privatpersoner | FPA
Utkomststödets grunddel höjs med index i början av året – Däremot minskar grunddelarna för barn| Privatpersoner | FPA
Underhållsstödet och underhållsbidraget höjs i början av 2024| Privatpersoner | FPA

Senast ändrad 15.12.2023