Det höga elpriset syns redan i de utgifter för hushållsel och uppvärmning som beaktas i samband med utkomststödet – antalet stödtagare på normal nivå | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Det höga elpriset syns redan i de utgifter för hushållsel och uppvärmning som beaktas i samband med utkomststödet – antalet stödtagare på normal nivå

Publicerad 17.11.2022

FPA får nu många frågor om vilka stöd personer med små inkomster kan få då levnadskostnaderna stiger. En del av kunderna anser att förmånerna inte räcker till för att täcka de ökade kostnaderna.

Inför den kommande vintern är många hushåll oroade över det höga elpriset och de stigande levnadskostnader som inflationen medför. Situationen är särskilt svår för dem som redan har en stram ekonomi.  

Som en lösning på situationen har regeringen föreslagit ett elavdrag som beviljas av Skatteförvaltningen utifrån elräkningar samt ett temporärt elstöd som FPA betalar till de hushåll som inte kan utnyttja skatteavdraget på grund av låga inkomster. Elavdraget och det temporära elstödet gäller endast kostnader för elförbrukning och grundavgifter, inte till exempel elöverföringsavgifter.

FPA får också frågor om huruvida personer med små inkomster kan ansöka om grundläggande utkomststöd för sina elräkningar. Grundregeln är att stora elräkningar ersätts genom elavdraget och elstödet. Rätt till grundläggande utkomststöd kan dock uppkomma om hushållets alla disponibla inkomster och tillgångar inte räcker till för att betala de utgifter som beaktas i samband med det grundläggande utkomststödet. En sådan utgift är till exempel elräkningen.

Grundläggande utkomststöd kan beviljas för utgifter för hushållsel och uppvärmning. För de boendeutgifter som godkänns finns kommunvisa gränser, dvs. boendenormer. Både hyran och utgifterna för uppvärmning måste hålla sig inom boendenormen. Utöver de kostnader som ingår i boendenormen kan separata avgifter för hushållsel beaktas, om de anses skäliga.

– FPA har tagit i beaktande att energipriserna har stigit. Vi gör numera en bredare prövning då vi beaktar utgifterna för hushållsel och uppvärmning, berättar jurist Mira Halme.

– Om kundens utgifter för hushållsel eller uppvärmning är stora på grund av det höga elpriset och elförbrukningen enligt elräkningen är normal, kan FPA godkänna utgifterna i sin helhet.

Om kunden beviljas grundläggande utkomststöd för en del av elräkningen kan han eller hon inte få elstöd för samma del av räkningen. Om kunden får grundläggande utkomststöd för hela elräkningen, kan han eller hon dock inte få något elstöd alls utifrån samma räkning. Ersättning för en elräkning kan med andra ord fås bara en gång.

Antalet hushåll som ansökt om grundläggande utkomststöd för utgifter för uppvärmning är oförändrat

FPA:s kundservice får dagligen frågor om utkomststödet. Kunderna oroar sig över stigande priser och hur de ska klara sig ekonomiskt. Hittills har det ändå kommit in endast enstaka frågor om elstödet. Antalet kontakter har legat på normal nivå.

– Kundernas oro över de ökade levnadskostnaderna märks i telefontjänsten. I synnerhet pensionärerna är oroliga för hur de ska klara sig, säger Pirjo Myyry, direktör för FPA:s kontaktcenter.

På bilden kan man se att mängden kontakter som har att göra med utkomststöd har kvarstått på normal nivå.
 

 Antalet mottagare av grundläggande utkomststöd har varit mindre än året innan i augusti–oktober 2022. I oktober fick cirka 119 500 hushåll grundläggande utkomststöd. Vid FPA förbereder man sig på ett ökat antal ansökningar bland annat genom att rekrytera mer personal.

På bilden kan man se att färre personer har fått utkomststöd mellan augusti och oktober år 2022 än samma tidsperiod år 2021.
 

Antalet hushåll som ansökt om grundläggande utkomststöd för utgifter för uppvärmning är på normal nivå sett till årstiden. I oktober uppgick dessa hushåll till drygt 1 500. 

Den kraftiga höjningen av elpriset syns dock redan i statistiken över det grundläggande utkomststödet. I oktober 2021 uppgick de utgifter som beaktades i samband med det grundläggande utkomststödet till i genomsnitt 151 euro per hushåll, medan motsvarande belopp i oktober 2022 var 208 euro.

På bilden kan man se att antalet hushåll som ansökt om utkomststöd för värmningskostnader är på normal nivå, men FPA har ersatt större summor av värmningskostnader än i medeltal.
De som är intresserade av statistik över det grundläggande utkomststödet kan följa situationen i FPA:s statistiktjänst Kelasto. Statistik kan sökas till exempel enligt region eller för en viss period.

Läs mer

Senast ändrad 17.11.2022