FPA återinför handläggarens namn i beslut om utkomstöd
FPA avslutar försöket där namnet på den som fattar ett beslut om grundläggande utkomststöd lämnas bort från beslutet. Försöket grundar sig på att FPA-anställda har utsatts för hotfulla situationer. Enligt riksdagens justitieombudsmans beslut har FPA:s förfarande dock varit lagstridigt.
Det beslut som riksdagens justitieombudsman (RJO) nyss har meddelat gäller ett försök som FPA har genomfört i syfte att minska de hotfulla situationer och trakasserier som anställda vid FPA utsätts för. Enligt beslutet förutsätter de bestämmelser som gäller FPA att förmånsbesluten innehåller namnet på den person som fattat beslutet. Det räcker inte att undertecknaren är Folkpensionsanstalten, vilket är den linje som FPA har gått in för under försöket.
Till följd av RJO:s beslut återgår FPA till tidigare praxis och lägger till namnet på den som fattat beslutet i förmånsbeslut som gäller utkomststödet. Samtidigt avslutas det försök som har pågått sedan våren 2024.
FPA har motiverat det att namnuppgifterna hemlighålls med arbetssäkerhet och med att det är ett sätt att förebygga att FPA-anställda utsätts för hot och trakasserier.
– Saken är viktig för oss vid FPA, eftersom över 90 procent av handläggningsspecialisterna inom det grundläggande utkomststödet har upplevt att deras personliga säkerhet har förbättrats tack vare försöket, påpekar servicedirektör Sari Hänninen som ansvarar för handläggningsarbetet vid FPA.
Kundens rättsskydd har inte försämrats
FPA:s mål är att få lagen ändrad så att alla förmånsbeslut i fortsättningen kan göras utan handläggarens namn. Enligt FPA:s uppfattning har kunderna betjänats på ett högklassigt sätt också under försöket, och avsaknaden av handläggarens namn i besluten har inte försämrat kundernas rättsskydd.
– För FPA som arbetsgivare är de anställdas säkerhet av högsta prioritet. Kundernas rättsskydd har inte heller äventyrats, eftersom FPA alltid känner till vem som har fattat besluten, betonar Hänninen.
I det förslag till ändring av FPA-lagen som för närvarande är på remiss har FPA:s åsikt beaktats. Om lagförslaget förverkligas kommer alla förmånsbeslut som FPA meddelar i fortsättningen att i stället för handläggarens namn ha allmänna kontaktuppgifter till FPA.
Enligt Auli Valli-Lintu som är direktör för lagstiftningsutveckling vid FPA kan FPA ändå alltid verifiera vem som har fattat ett visst beslut. Hon betonar att kunden med stöd av lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet har i princip rätt att få namnet på handläggaren som fattat beslutet. Kunden har också på normalt sätt rätt att söka ändring i beslutet, och beslutet har samma rättsverkningar som tidigare beslut.