FPA förbereder sig för elbrist i vinter | FPAGå till innehållet
Meddelande

FPA förbereder sig för elbrist i vinter

Publicerad 2.12.2022

FPA förbereder sig för eventuell elbrist och eventuella elavbrott under vintern 2022–2023. Syftet med beredskapen är att minimera effekterna av elbristen och att trygga en så smidig vardag som möjligt för FPA:s kunder, samarbetspartner och personal.

FPA har vidtagit åtgärder för att förbereda sig för en exceptionell elsituation i vinter. 

– Vårt mål är att minimera effekterna av eventuella elavbrott och säkerställa att FPA:s kunder, samarbetspartner och personal kan fortsätta sin vardag och sitt arbete så smi-digt som möjligt trots avbrotten, berättar säkerhetsspecialist Juha Takala.

För beredskapen svarar en elgrupp som skapades i början av hösten och som bedömer följ-derna av elbristen och ansvarar för de åtgärder som vidtas inom FPA.

FPA har förberett sig på olika scenarier, såsom kortvariga elavbrott och betydande, långva-rig elbrist. De mest kritiska tjänsterna och funktionerna har också identifierats. FPA måste stödja också sin personal och se till att FPA:s kunder och intressentgrupper hålls uppdate-rade om situationen. Under ett elavbrott kan man till exempel bli tvungen att stänga service-ställen och då hänvisas kunderna att sköta sina ärenden i MittFPA eller via telefontjänsten.

– Energikrisen är en stor gemensam utmaning. Det är viktigt att myndigheterna samarbe-tar och att medborgarna har tillräcklig information om hur de ska agera. Situationen är ny, men vi har kunnat fatta snabba beslut tidigare också, till exempel under coro-napandemin, konstaterar Takala.

Energisparandet märks redan i lokalerna

I sitt beredskapsarbete har FPA lyft fram tre centrala åtgärder.

För att förebygga elbrist måste hela samhället söka efter sätt att spara energi. Även FPA strävar efter att minska användningen av energi i sina verksamhetslokaler och deltar i den riksomfattande kampanjen Snäppet svalare, som uppmuntrar till att hitta sätt att minska energiförbrukningen. Rumstemperaturen har exempelvis redan sänkts i FPA:s lokaler.

För FPA är det också viktigt att säkerställa informationsutbytet med elnätsbolagen och myndigheterna. FPA verkar runt om i Finland och FPA-anställda arbetar på många olika or-ter.  Ofta är den geografiska spridningen en fördel, men vid elbrist utgör den en utmaning ef-tersom situationen på olika serviceställen kan vara mycket olika. Därför är det viktigt att in-formationen är uppdaterad och att dialogen fungerar.

Dessutom stärker FPA sina anställdas förutsättningar att arbeta och betjäna kunderna så smidigt som möjligt även utan el och nätförbindelser.

Elstöd hjälper låginkomsthushåll

Vid sidan av den interna beredskapen förbereder sig FPA också för att stödja medborgarna på grund av de stigande elkostnaderna. I början av 2023 kan man ansöka om temporärt el-stöd som FPA kan bevilja låginkomsthushåll för betalning av höga elräkningar. Också vid handläggningen av utkomststöd har man förberett sig på att antalet ansökningar ökar.

– Omsorgsfull beredskap är en del av vårt samhälleliga ansvar. Vår uppgift är att säker-ställa försörjningen för de mest utsatta i samhället och vi gör vårt bästa för att trygga fin-ländarnas vardag i vinter. Förberedelser görs också i ett nära samarbete med olika myn-digheter, säger Takala.

Senast ändrad 2.12.2022