Två sätt att söka terapi | FPAGå till innehållet
Artikel

Två sätt att söka terapi

Publicerad 6.9.2023

FPA ordnar psykoterapi både i form av krävande medicinsk rehabilitering och rehabiliterande psykoterapi. Hur skiljer sig de här två rehabiliteringstjänsterna från varandra?

Psykoterapi inom ramen för krävande medicinsk rehabilitering och rehabiliterande psykoterapi är avsedda som hjälp i lite olika situationer. Det följande är en kort sammanfattning av skillnaderna:

Psykoterapi inom ramen för krävande medicinsk rehabilitering riktar sig till personer vars sjukdom är så svår att den väsentligt försvårar vardagen och som har svårt att klara av aktiviteter i det dagliga livet. Rehabiliteringen baserar sig på en individuell rehabiliteringsplan som uppgjorts inom den offentliga hälso- och sjukvården.

Rehabiliterande psykoterapi å sin sida är avsedd för personer vars psykiska störning utgör en risk för studie- eller arbetsförmågan. Rehabiliterande psykoterapi syftar till att stödja studie- och arbetsförmågan. Den hjälper dig att göra framsteg i studierna och att stanna kvar i arbetslivet eller att komma ut i eller återgå till arbetslivet. 

Det är viktigt att du diskuterar din situation och dina behov i detalj med en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. De yrkesutbildade personerna kan hjälpa dig att bedöma vilkendera rehabiliteringsformen passar för dig. De yrkesutbildade personerna inom hälso- och sjukvården rekommenderar en rehabiliteringsform alltid enligt dina individuella behov och din situation.
 

Senast ändrad 24.4.2024