Hallitus esittää muutoksia eläkkeensaajan asumistukeen | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Hallitus esittää muutoksia eläkkeensaajan asumistukeen

Julkaistu 28.11.2023

Hallitus esittää, että eläkkeensaajan asumistuen kansaneläkeindeksiin sidotut määräytymisperusteet jäädytettäisiin vuosiksi 2024–2027. Myöskään lämmitys-, vesi- ja kunnossapitokustannuksia ja asumismenojen enimmäismääriä ei tarkistettaisi vuosina 2024–2027. Muutoin eläkkeensaajan asumistuki määräytyy kuten ennenkin. 

Hallitus on antanut lokakuussa esityksen, jonka mukaan eläkkeensaajan asumistuen kansaneläkeindeksiin sidottuihin määräytymisperusteisiin ei tehtäisi indeksitarkistuksia vuosina 2024–2027. Myöskään normaalisti vuosittain asetuksella säädettäviä lämmitys-, vesi- ja kunnossapitokustannuksia ja asumismenojen enimmäismääriä ei tarkistettaisi vuosina 2024–2027.

Esityksen mukaan muutosten soveltaminen päättyy jo aiemmin, jos kansaneläkeindeksistä annetun lain mukaisesti vahvistettu kansaneläkeindeksin pisteluku on jonain vuonna vähintään 2009. Tämä tarkoittaa, että muutosten soveltaminen päättyy jo ennen vuoden 2027 loppua, jos kansaneläkeindeksi nousee riittävästi.

Eläkkeensaajan asumistuen määräytyminen säilyy muilta osin ennallaan

Hallitus on esittänyt useita muutoksia Kelan maksamaan yleiseen asumistukeen, mutta nämä muutokset eivät koske eläkkeensaajan asumistukea. Eläkkeensaajan asumistuessa pysyy ennallaan esimerkiksi se, että omistusasunnon asumismenoihin voi saada eläkkeensaajan asumistukea, jos edellytykset muuten täyttyvät. Myöskään eläkkeensaajan asumistuen korvausprosentti (85 %) tai lisäomavastuuprosentti (41,3 %) eivät muutu. 

Eduskunnan arvioidaan käsittelevän hallituksen esityksen loppuvuoden aikana. 

Lisätietoja asiakkaalle

Sivu päivitetty 27.11.2023