Soviteltu aikuiskoulutustuki | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Opintolaina soviteltua aikuiskoulutustukea saavalle

Voit saada soviteltua aikuiskoulutustukea,

  • jos opintovapaajaksosi kestää alle 2 kuukautta tai opiskelusi on osa-aikaista ja
  • jos olet saanut aikuiskoulutustukea samoihin opintoihin ennen 1.8.2020.

Hae sitä Työllisyysrahastolta (tyollisyysrahasto.fi).

Voit saada opintolainan valtiontakauksen, jos saat soviteltua aikuiskoulutustukea. Muista tehdä aikuiskoulutustuen lainatakaushakemus Kelalle ajoissa. Voit saada lainatakauksen aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen.

Sovitellussa aikuiskoulutustuessa on 6 kuukauden takautuva hakuaika. Tarvittaessa voit hakea Kelalta aikuiskoulutustuen lainatakausta jo ennen kuin olet hakenut aikuiskoulutustukea.

Esimerkki

  1. Osa-aikainen opiskelu syys- ja lokakuussa
  2. Aikuisopiskelija: aikuiskoulutustuen lainatakaushakemus on tehtävä Kelalle viimeistään lokakuussa
  3. Osa-aikainen opiskelu 15. marraskuuta ja 14. joulukuuta välisellä ajalla
  4. Aikuisopiskelija: sovitellun aikuiskoulutustuen hakemus Työllisyysrahastolle tammikuussa
  5. Työllisyysrahasto: päätös sovitellusta aikuiskoulutustuesta aikuisopiskelijalle ja aikuiskoulutustukitiedot Kelalle
  6. Kela: päätös opintolainan valtiontakauksesta aikuisopiskelijalle. Lainatakaus myönnetään 2 kuukaudelle eli syys- ja lokakuulle. Marras−joulukuun aikuiskoulutustukijakso ei oikeuta lainatakaukseen, koska se on erillinen jakso, joka ei kestä yhtäjaksoisesti vähintään 8:a viikkoa.

Aikuiskoulutustuen opintolainan valtiontakauksen myöntäminen ja opintolainan nostaminen on helpompaa, jos haet sovitellun aikuiskoulutustuen Työllisyysrahastolta takautuvasti useammalta kuukaudelta. Muista kuitenkin tehdä aikuiskoulutustuen lainatakaushakemus ajoissa.

Kela voi tehdä päätöksen aikuiskoulutustuen lainatakauksesta vasta, kun Työllisyysrahasto on toimittanut Kelalle aikuiskoulutustukitiedot.

Jos haet sovitellun aikuiskoulutustuen kuukausittain, Kela tekee päätöksen lainatakauksesta vasta, kun Työllisyysrahasto on toimittanut Kelalle tiedot kahden kuukauden aikuiskoulutustuesta. Sen jälkeen tulevien uusien aikuiskoulutustukijaksojen perusteella Kela tekee uuden päätöksen näiden jaksojen lainatakauksesta. Sinun on myös erikseen sovittava pankin kanssa näiden lisälainojen nostamisesta.

Mitä mieltä olet sivusta?