Aikuiskoulutustuen opintolaina

Jos saat aikuiskoulutustukea, voit saada Kelasta opintolainan valtiontakauksen. Aikuiskoulutustuen myöntää Työllisyysrahasto. Kysy siis Työllisyysrahastolta lisätietoja aikuiskoulutustuesta.

Voit saada aikuiskoulutustukea, jos

  • olet ollut vähintään 8 vuotta työelämässä työntekijänä tai yrittäjänä
  • nykyinen työsuhteesi tai päätoiminen yritystoimintasi on kestänyt vähintään vuoden
  • olet työstäsi opintovapaalla ja
  • et saa muuta tukea opintoihisi.

Lyhytkestoiseen tai osa-aikaiseen opiskeluun voit saada soviteltua aikuiskoulutustukea.

Hae aikuiskoulutustukea Työllisyysrahastolta.

Kuka voi saada lainatakauksen?

Voit saada Kelasta lainatakauksen, jos saat aikuiskoulutustukea yhtäjaksoisesti vähintään 8 viikkoa. Voit saada lainatakauksen niiltä kuukausilta, joissa on vähintään 18 aikuiskoulutustukijaksoon kuuluvaa kalenteripäivää.

Tulosi tai omaisuutesi eivät vaikuta lainatakauksen saamiseen.

Aikuiskoulutustuen lainatakauksessa on samat ehdot kuin opintotuen lainatakauksessa. Tutustu huolellisesti erityisesti lainan takaisinmaksuun ja korkoihin.  Et voi saada lainatakausta, jos saat etuuksia, jotka estävät opintotuen saamisen.

Määrä

Aikuiskoulutustuen lainatakaus on 650 e/kk. Jos suoritat osan opinnoistasi ulkomailla esimerkiksi vaihto-opiskelijana, lainatakaus on 800 e/kk.

Näin haet lainatakausta

  1. Hae aikuiskoulutustukea Työllisyysrahastolta.
  2. Hae aikuiskoulutustuen lainatakausta verkossa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  3. Kela saa tiedon aikuiskoulutustuestasi suoraan Työllisyysrahastolta.
  4. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu.
  5. Saat päätöksen postitse. Asiointipalvelussa ei ole aikuiskoulutustuen lainatakauksen päätöksiä eikä päätöstietoja.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa aikuiskoulutustuen opintolainan valtiontakaushakemuksen (OT 12). Paperihakemuksen sekä tarvittavat liitteet voit postittaa Kelaan tai tuoda ne lähimpään palvelupisteeseen tai asiointipisteeseen.

Älä hae aikuiskoulutustukea ja opintotukea (so. opintorahaa) samaan aikaan. Jos saat Työllisyysrahastolta hylkäävän päätöksen aikuiskoulutustuesta, voit hakea sen jälkeen Kelasta opintotukea. Selvitä opintotukihakemuksessasi, milloin olet hakenut aikuiskoulutustukea Työllisyysrahastolta. Silloin Kela voi myöntää sinulle opintotuen takautuvasti sen kuukauden alusta alkaen, jonka aikana olet jättänyt aikuiskoulutustukihakemuksen Työllisyysrahastoon.

Hakuaika

Voit saada lainatakauksen aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen. Esimerkiksi jos hakemuksesi saapuu Kelaan lokakuussa, voit saada lainatakauksen aikaisintaan syyskuun alusta lähtien.

Aikuiskoulutustuen ja opintolainan erilaiset hakuajat

Voit hakea aikuiskoulutustukea Työllisyysrahastolta hakemuksen saapumiskuukautta edeltävän 6 kuukauden ajalta, mutta lainatakausta on haettava Kelasta jo aiemmin. Aikuiskoulutustuen lainatakaus voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukautta edeltävän kuukauden alusta.

Jos esimerkiksi jäät opintovapaalle ja aloitat opinnot elokuussa, voit hakea aikuiskoulutustukea vielä seuraavan vuoden tammikuussa, mutta lainatakaushakemuksen on oltava Kelassa syyskuun loppuun mennessä. Voit saada päätöksen aikuiskoulutustuen lainatakauksesta vasta sen jälkeen, kun Työllisyysrahasto on tehnyt päätöksen aikuiskoulutustuesta.

Muut tuet aikuisopiskelijalle

Voit rahoittaa opintosi aikuiskoulutustuen sijaan myös

Jos suoritat korkeakoulututkinnon määräajassa ja olet nostanut opintolainaa yli 2 500 euroa, voit saada

Lue lisää