Aikuiskoulutustuen opintolaina | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Aikuiskoulutustuen opintolaina

Jos saat aikuiskoulutustukea, voit saada Kelasta opintolainan valtiontakauksen. Aikuiskoulutustuen myöntää Työllisyysrahasto (tyollisyysrahasto.fi). Kysy siis Työllisyysrahastolta lisätietoja aikuiskoulutustuesta.

Voit saada aikuiskoulutustukea, jos

  • olet ollut vähintään 8 vuotta työelämässä työntekijänä tai yrittäjänä
  • nykyinen työsuhteesi tai päätoiminen yritystoimintasi on kestänyt vähintään vuoden
  • olet työstäsi opintovapaalla ja
  • et saa muuta tukea opintoihisi.

Jos olet saanut aikuiskoulutustukea samoihin opintoihin ennen 1.8.2020, voit saada soviteltua aikuiskoulutustukea, jos opintovapaajaksosi kestää alle 2 kuukautta tai opiskelusi on osa-aikaista.

Hae aikuiskoulutustukea Työllisyysrahastolta.

Hallitus esittää aikuiskoulutuen lakkauttamista

Hallitus esittää, että aikuiskoulutustuki ja aikuiskoulutustuen opintolaina lakkautetaan. Jos eduskunta hyväksyy lakiehdotuksen, aikuiskoulutustukea ja siihen liittyvää opintolainan valtiontakausta ei myönnetä enää 1.8.2024 alkaen.

Lue lisää

Kuka voi saada lainatakauksen?

Voit saada Kelasta lainatakauksen, jos saat aikuiskoulutustukea yhtäjaksoisesti vähintään 8 viikkoa. Voit saada lainatakauksen niiltä kuukausilta, joissa on vähintään 18 aikuiskoulutustukijaksoon kuuluvaa kalenteripäivää. Lainatakaus voidaan myöntää Työllisyysrahaston antaman ensipäätöksen tiedoilla.

Tulosi tai omaisuutesi eivät vaikuta lainatakauksen saamiseen.

Aikuiskoulutustuen lainatakauksessa on samat ehdot kuin opintotuen lainatakauksessa. Tutustu huolellisesti erityisesti lainan takaisinmaksuun ja korkoihin. Et voi saada lainatakausta, jos saat etuuksia, jotka estävät opintotuen saamisen.

Määrä

Aikuiskoulutustuen lainatakaus on 650 e/kk. Jos suoritat osan opinnoistasi ulkomailla esimerkiksi vaihto-opiskelijana, lainatakaus on 800 e/kk.

Näin haet lainatakausta

  1. Hae aikuiskoulutustuen lainatakausta OmaKelassa.
  2. Kela saa tiedon aikuiskoulutustuestasi suoraan Työllisyysrahastolta. Aikuiskoulutustuen lainatakaus voidaan myöntää Työllisyysrahaston antaman ensipäätöksen tiedoilla.
  3. OmaKelasta näet, onko hakemuksesi ratkaistu.
  4. Saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen. Näet päätöksen myös OmaKelassa.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat aikuiskoulutustuen opintolainan valtiontakaushakemuksen OT 12 (pdf). Postita hakemus ja tarvittavat liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Älä hae aikuiskoulutustukea ja opintotukea eli opintorahaa samaan aikaan. Jos saat Työllisyysrahastolta hylkäävän päätöksen aikuiskoulutustuesta, voit hakea sen jälkeen Kelasta opintotukea. Selvitä opintotukihakemuksessasi, milloin olet hakenut aikuiskoulutustukea Työllisyysrahastolta. Silloin Kela voi myöntää sinulle opintotuen takautuvasti aikaisintaan sen kuukauden alusta alkaen, jonka aikana olet jättänyt aikuiskoulutustukihakemuksen Työllisyysrahastoon.

Hakuaika

Voit saada lainatakauksen aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen. Esimerkiksi jos hakemuksesi saapuu Kelaan lokakuussa, voit saada lainatakauksen aikaisintaan syyskuun alusta lähtien.

Aikuiskoulutustuen ja opintolainan erilaiset hakuajat

Voit hakea aikuiskoulutustukea Työllisyysrahastolta hakemuksen saapumiskuukautta edeltävän 6 kuukauden ajalta, mutta lainatakausta on haettava Kelasta jo aiemmin. Aikuiskoulutustuen lainatakaus voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukautta edeltävän kuukauden alusta.

Jos esimerkiksi jäät opintovapaalle ja aloitat opinnot elokuussa, voit hakea aikuiskoulutustukea vielä seuraavan vuoden tammikuussa, mutta lainatakaushakemuksen on oltava Kelassa syyskuun loppuun mennessä. Voit saada päätöksen aikuiskoulutustuen lainatakauksesta vasta sen jälkeen, kun Työllisyysrahasto on antanut päätöksen aikuiskoulutustuesta.

Muut tuet aikuisopiskelijalle

Voit rahoittaa opintosi aikuiskoulutustuen sijaan myös

Jos suoritat korkeakoulututkinnon määräajassa ja olet nostanut opintolainaa yli 2 500 euroa, voit saada opintolainahyvityksen, jos olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopintosi 1.8.2014 tai sen jälkeen.

Lue lisää

Mitä mieltä olet sivusta?