Tukiajan pidennys

Jos et ole pystynyt suorittamaan tutkintoasi loppuun tutkinnon enimmäistukiaikana, voit saada tukiajan pidennystä yhteensä enintään 9 kuukautta.

Voit saada pidennyksen vain, jos voit osoittaa, että opintosi ovat viivästyneet sairauden tai muun erityisen painavan syyn takia. Muu erityisen painava syy voi olla esimerkiksi vaikea elämäntilanne, kuten avioero. Hyväksyttävänä syynä voidaan pitää myös sitä, että opinnot ovat viivästyneet koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Selvitä hakemuksessasi, miten poikkeustilanne viivästytti opintojasi.

Hyväksyttäviä syitä eivät ole esimerkiksi opintoalan vaihto, aiempien opintojen keskeyttäminen, työnteko, opiskelijajärjestössä toimiminen tai harrastustoiminta.

Kun pidennystä myönnetään, jäljellä olevien opintojen määrällä ei ole merkitystä.

Et voi saada pidennystä, jos olet jo käyttänyt 70, 64 tai 54 tukikuukauden kokonaistukiaikasi.

Enimmäistukiajan pidennystä ei voi saada tieteellisen, taiteellisen tai ammatillisen jatkotutkinnon suorittamiseen.

Jos sinulle on jo aiemmin myönnetty enimmäistukiajan pidennys, josta olet käyttänyt vähemmän kuin 9 pidennyskuukautta, sinulle voidaan myöntää jäljellä oleva enimmäistukiajan pidennys samoihin tai toisiin korkeakouluopintoihin.

Näin haet tukiajan pidennystä

  1. Hae tukiajan pidennystä OmaKelassa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa. Liitä hakemukseesi:
  • selvitys opintojesi viivästymisen syistä
  • lääkärintodistus, kun opinnot ovat viivästyneet terveydellisten syiden vuoksi
  • muu viranomaistodistus (jos se on mahdollista), kun opinnot ovat viivästyneet vaikean elämäntilanteen kuten lähiomaisen sairauden tai rikoksen uhriksi joutumisen vuoksi
  • selvitä tarvittaessa, miten koronaepidemian aiheuttama poikkeustilanne viivästytti opintojasi. Oma vapaamuotoinen selvitys riittää.

Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja paljonko tukea saat.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa opintotuen muutosilmoituksen (OT 15). Paperihakemuksen sekä tarvittavat liitteet voit postittaa Kelaan tai tuoda ne lähimpään palvelupisteeseen tai asiointipisteeseen.

Sinun kannattaa hakea pidennystä, kun enimmäistukiaikasi on päättymässä. Voit saada opintotuen aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen.

Lue lisää