Anteckningen ’långvarig hudsjukdom’ som gäller bassalvor görs från och med 1.5.2022 i punkten Särskild utredning på receptet | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Anteckningen ’långvarig hudsjukdom’ som gäller bassalvor görs från och med 1.5.2022 i punkten Särskild utredning på receptet

Publicerad 19.4.2022

Av priset på en bassalva som har ordinerats på recept ersätts 40 procent när den ersättningsstatus som läkemedelsprisnämnden (Hila) har fastställt för preparatet gäller och salvan har ordinerats för behandling av en långvarig hudsjukdom.

En anteckning om långvarig hudsjukdom (s.k. ”PIH”-anteckning) görs från 1.5.2022 i punkten Särskild utredning på receptet. Anteckningen görs inte längre i doseringsanvisningen på receptet.

Det blir lättare att göra receptanteckningar, dvs. anteckna särskilda utredningar

Patientdatasystemen ges förlängd tid för ibruktagandet till och med 30.9.2023.
Närmare information i meddelandet på kanta.fi.

En ny version av Läkemedelsdatabasen samt strukturerade särskilda utredningar tas i bruk i patientdatasystemen 2022. Efter ändringen ger patientdatasystemet läkemedelsförskrivaren möjlighet att välja texten ’långvarig hudsjukdom’ som särskild utredning och dessutom alternativet ’ingen särskild utredning’.

Kontrollera anteckningarna på receptet och villkoren för ersättning preparatvis

Senast ändrad 21.11.2022