FPA arbetar för att förebygga och identifiera bidragsfusk | FPAGå till innehållet

FPA arbetar för att förebygga och identifiera bidragsfusk

Publicerad 23.2.2023

Flest misstankar om missbruk av FPA:s förmåner förekommer i fråga om arbetslöshetsförmånerna, det grundläggande utkomststödet och det allmänna bostadsbidraget. Andelen misstankar om bidragsfusk i förhållande till alla utbetalda förmåner var cirka en halv promille 2022.

Enligt FPA:s rapport om bidragsfusk har det förekommit relativt lite misstankar om missbruk av förmåner inom den sociala tryggheten åren 2018–2022. År 2022 var de misstänkta fallen sammanlagt 1 462, vilket motsvarades av ett belopp om cirka 8,5 miljoner euro. De misstänkta fallen 2022 utgjorde en andel på 0,55 promille av alla utbetalda förmåner. Mängden misstänkta fall av bidragsfusk har minskat stadigt sedan 2020.

Det förekommer mest misstankar om bidragsfusk i fråga om arbetslöshetsförmånerna, det grundläggande utkomststödet och det allmänna bostadsbidraget. Dessa förmåner är förknippade med aktiva åtgärder från kundernas sida i större omfattning än andra förmåner, såsom regelbundet återkommande ansökningar och exempelvis inlämnande av fakturor och kvitton till FPA. Detta bedöms vara orsaken till att det väcks mera misstankar om bidragsfusk än i fråga om andra förmåner.

FPA bedriver kontinuerligt utvecklingsarbete för att förhindra bidragsfusk

Misstänkt bidragsfusk som FPA registrerar utgörs av fall där kunden har hörts med anledning av misstanken och FPA har gjort ett avgörande i ärendet. Totalt sett har det iakttagits mer bidragsfusk i förmånsarbetet. En del av dessa iakttagelser har ändå visat sig vara obefogade redan vid en inledande utredning och därför har kunden inte hörts med anledning av misstänkt bidragsfusk.

– Efter att inkomstregistret togs i bruk 2019 har misstänkt bidragsfusk klart iakttagits i mindre utsträckning, eftersom uppgifterna om kundernas inkomster är tillgängliga i realtid. År 2022 iakttogs 1 930 fall av misstänkt bidragsfusk i förmånsarbetet. Antalet var betydligt mindre än 2021, då det gjordes 2 708 iakttagelser om misstänkt bidragsfusk, säger Suvi Onninen, chef för FPA:s enhet för upphandling och juridik.

Under de senaste åren har man vid FPA satsat på att identifiera bidragsfusk. FPA har ett brett samarbete och informationsutbyte med olika myndigheter för att bekämpa grå ekonomi och bidragsfusk.

– De anställda får anvisningar och utbildning till hjälp för att identifiera och utreda misstänkt bidragsfusk. FPA bedriver också ett kontinuerligt utvecklingsarbete för att förebygga bidragsfusk och utnyttjar i det arbetet bland annat informationssystem och nya metoder inom artificiell intelligens och maskinlärande, säger Onninen.

Bidragsfusket uppfyller rekvisit för brott 

Med bidragsfusk avses i samband med FPA:s förmåner att kunden avsiktligt strävar efter att få en förmån utan grund eller till ett större belopp än han eller hon är berättigad till. Det är fråga om bidragsfusk till exempel om kunden ger FPA felaktiga uppgifter eller förfalskar en handling. Att undanhålla information betraktas också som bidragsfusk.

Det är fråga om bidragsfusk när gärningen uppfyller ett brottsrekvisit. Brottsrubriceringen vid bidragsfusk är oftast bedrägeri eller förfalskning. Av alla misstankar om bidragsfusk leder ungefär hälften till att FPA begär polisutredning. Den som ansöker om en förmån är skyldig att ta reda på och underrätta FPA om ärenden som påverkar hans eller hennes rätt att få förmånen.

Ytterligare information

Senast ändrad 23.2.2023