Tutkimus: Useimpien vanhempien mielestä 1,5–2-vuotias on jo sopivan ikäinen aloittamaan varhaiskasvatuksessa | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Tutkimus: Useimpien vanhempien mielestä 1,5–2-vuotias on jo sopivan ikäinen aloittamaan varhaiskasvatuksessa

Julkaistu 11.9.2023

Tuoreen tutkimuksen mukaan useimmat pienten lasten vanhemmat ovat sitä mieltä, että 1,5–2-vuotias lapsi voi aloittaa varhaiskasvatuksessa. Isät ja korkeakoulutetut vanhemmat pitävät nuorempaa lasta valmiina varhaiskasvatukseen kuin äidit ja matalammin koulutetut vanhemmat. 

Kelan ja THL:n tutkijat kysyivät Perhevapaakysely 2022-tutkimuksessa pienten lasten vanhemmilta näkemyksiä siitä, milloin lapsi on valmis aloittamaan varhaiskasvatuksessa. Kyselyn perusteella 1,5–2-vuotias on useimpien vanhempien mielestä tarpeeksi vanha.

Äideistä 40 prosenttia ja isistä 36 prosenttia koki, että 1,5–2 vuotta on sopiva ikä laittaa lapsi varhaiskasvatukseen. Seuraavaksi yleisin vastaus oli 1–1,5 vuotta, jota piti sopivana ikänä aloittaa varhaiskasvatuksessa 29 prosenttia äideistä ja niin ikään 36 prosenttia isistä. Vuonna 2019 toteutetussa kyselyssä vain 21 prosenttia äideistä ja 31 prosenttia isistä piti 1–1,5 vuoden ikää sopivana.

– Näkemykset sopivasta iästä aloittaa varhaiskasvatuksessa ovat muutoksessa. Etenkin äidit ovat valmiita laittamaan lapsen kodin ulkopuoliseen hoitoon nuorempana kuin aiemmin, sanoo Kelan tutkija Anu Kinnunen.

Alle viidennes kyselyyn vastanneista vanhemmista ajatteli, että lapsen pitäisi olla vähintään 3-vuotias ennen kuin aloittaa varhaiskasvatuksessa.

Graafi: 1–2-vuotiaiden lasten vanhempien näkemys lapsen sopivasta iästä aloittaa kodin ulkopuolisessa varhaiskasvatuksessa. Kuvasta näkee, että useimpien vanhempien mielestä 1,5–2-vuotias lapsi on sopivan ikäinen aloittamaan varhaiskasvatuksessa.

Korkeakoulutetut vanhemmat laittaisivat pienemmän lapsen varhaiskasvatukseen

Tutkijat tarkastelivat myös vanhempien koulutustason yhteyttä näkemyksiin varhaiskasvatuksen aloitusiästä. Tulokset olivat selvät: korkeakoulutetut vanhemmat pitävät nuorempaa lasta valmiina aloittamaan varhaiskasvatuksessa.

Kaikista äideistä 72 prosenttia, korkeakoulutetuista äideistä 81 prosenttia ja matalasti koulutetuista äideistä 63 prosenttia piti alle kaksivuotiasta sopivan ikäisenä varhaiskasvatukseen. Isät pitivät koulutustasosta riippumatta pienempää lasta valmiina aloittamaan varhaiskasvatuksessa kuin äidit. 

– Matalan koulutuksen tiedetään olevan yhteydessä pidempiin kotihoidon tukijaksoihin ja tämä näkyy lasten osallistumisessa varhaiskasvatukseen, sanoo Kinnunen.

Suhtautuminen alle kolmivuotiaiden varhaiskasvatukseen myönteinen

Kyselyssä selvitettiin myös vanhempien asenteita varhaiskasvatukseen yleisemmin. Vanhemmat suhtautuvat tutkimuksen perusteella varsin myönteisesti pienten lasten varhaiskasvatukseen. Sukupuolten välillä on kuitenkin selvä ero.

Kolme neljästä isästä ja reilu puolet äideistä oli sitä mieltä, että lapsen on hyvä osallistua varhaiskasvatukseen alle kolmevuotiaana. Vain reilu kymmenes vanhemmista piti varhaiskasvatukseen osallistumista suorastaan haitallisena alle kolmevuotiaalle.

Graafi: Eri tavoilla väittämään ”Lapsen on hyvä osallistua kodin ulkopuoliseen varhaiskasvatukseen esimerkiksi päiväkodissa tai perhepäivähoidossa jo alle kolmevuotiaana” vastanneiden osuus kyselyyn vastanneista 1–2-vuotiaiden lasten vanhemmista. Kuvasta näkee, että isät suhtautuvat myönteisemmin pienten lasten varhaiskasvatukseen osallistumiseen kuin äidit.

Näin tutkimus tehtiin

Perhevapaakysely 2022 -tutkimuksen aineistonkeruu toteutettiin Kelan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä keväällä 2022. Kyselyyn vastasivat 1–2-vuotiaiden lasten äidit (1827 vastaajaa) ja isät (1526 vastaajaa), jotka olivat käyttäneet äitiys-, isyys-, tai vanhempainvapaata vähintään yhden päivän. Vapaita käyttämättömät isät eivät ole kyselyssä mukana. Vastaajat ovat käyttäneet vanhan perhevapaajärjestelmän mukaisia vapaita. Kyselyn toteutusta rahoitti Työsuojelurahasto.

Lisätietoa

Sivu päivitetty 11.9.2023