Lääkekorvaukset | Viittomakieli | KelaSiirry sisältöön

Lääkekorvaukset

Tämän sivun tekstisisältö on viitottuna alla olevalla videolla. Videolla ei ole kerrottu korvausten määriä, mutta ne löytyvät tekstistä videon alta.

Kela voi maksaa korvausta reseptilääkkeistä, jotka lääkäri tai sairaanhoitaja on määrännyt sairautesi hoitoon.

Kela ei maksa korvausta kaikista lääkkeistä.

Katso, mitkä lääkkeet ovat korvattavia (yleiskielellä).

Alkuomavastuu on 50 euroa vuodessa. Maksat alkuomavastuun itse. Saat korvausta, kun alkuomavastuu on täyttynyt.

Apteekeissa ja Kelassa on ajantasainen tieto alkuomavastuun määrästä, jonka olet maksanut. Kun alkuomavastuu on täyttynyt, apteekki vähentää lääkkeen hinnasta Kelan maksaman korvauksen. Loppuosan hinnasta maksat itse.

Osa lääkkeistä kuuluu viitehintajärjestelmään. Näille lääkkeille on määrätty viitehintaryhmä ja viitehinta. Lääkkeen myyntihinta voi olla suurempi kuin viitehinta. Kela kuitenkin maksaa korvauksen viitehinnan mukaan.

Samassa viitehintaryhmässä on lääkkeitä, jotka ovat keskenään vaihtokelpoisia.

Voit vaihtaa reseptiin merkityn lääkkeen apteekissa vastaavaan, mutta halvempaan lääkkeeseen. Apteekki ei saa vaihtaa lääkettä, jos lääkkeen määrääjä on kieltänyt vaihtamisen.

Jos lääkkeellä ei ole viitehintaa, saat korvauksen myyntihinnan mukaan.

Esimerkki viitehinnasta

Lääkärin määräämä lääke maksaa 30 euroa. Lääkkeen viitehinta on 10 euroa. Saat korvausta 40 % viitehinnasta eli 10 eurosta. Korvaus on siis 4 euroa. Maksat itse loput eli 26 euroa.

Apteekissa on kuitenkin tarjolla samanlainen mutta halvempi lääke. Se maksaa vain 10 euroa. Jos vaihdat lääkkeesi siihen, saat 4 euron korvauksen ja maksat itse lääkkeestä vain 6 euroa.

Joistakin lääkkeistä voit saada erityiskorvausta, joka on suurempi kuin peruskorvaus. Sitä saa tiettyjen vaikeiden ja pitkäaikaisten sairauksien hoitoon määrätyistä lääkkeistä. Oikeutta erityiskorvaukseen pitää hakea Kelasta. Tarvitset sitä varten lääkärin kirjoittaman B-lausunnon.

Lääkekorvausta voi saada myös joistakin ravintovalmisteista. Korvausta ravintovalmisteista saa esimerkiksi henkilö, joka sairastaa maitoallergiaa tai imeytymishäiriötä. Oikeutta korvaukseen ravintovalmisteista haetaan Kelasta. Tarvitset sitä varten lääkärin kirjoittaman B-lausunnon

Jos joudut ostamaan paljon lääkkeitä, voit saada lääkekuluista lisäkorvausta. Itse maksamasi osuus korvattavista reseptivalmisteista kerryttää lääkkeiden vuosiomavastuuta eli lääkekattoa. Myös maksamasi alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta.

Vuonna 2024 vuosiomavastuu on 626,94 euroa. Jos vuosiomavastuusi ylittyy, sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Sen jälkeen maksat jokaisesta lääkkeestä vain 2,50 euroa, vaikka lääke olisi kalliimpi.

Voit seurata sinulle vuoden aikana kertyneitä lääkekuluja verkossa OmaKelassa.

Jos aiot ostaa lääkettä toisessa EU-maassa, Eta-maassa tai Sveitsissä, voit pyytää lääkäriltä erikseen reseptin, jolla voi ostaa lääkkeen ulkomailta.

Jos ostat lääkkeen Virosta, Kroatiasta, Puolasta, Portugalista tai Espanjasta, voit käyttää myös suomalaista sähköistä reseptiä.

Voit hakea korvausta ulkomailla ostetusta lääkkeestä jälkikäteen Kelasta. Korvauksen saaminen edellyttää, että lääke on hyväksytty korvattavaksi Suomessa.

Sivu päivitetty 18.3.2024