Sairauspäiväraha | Viittomakieli | KelaSiirry sisältöön

Sairauspäiväraha

Tämän sivun tekstisisältö on viitottuna alla olevalla videolla. Videolla ei ole kerrottu sairauspäivärahan määriä, mutta ne löytyvät tekstistä videon alta.

 

Kela maksaa sairauden ajalta sairauspäivärahaa. Voit saada sairauspäivärahaa, jos olet 16–67-vuotias etkä sairautesi takia pysty tekemään töitä.

Sairauspäivärahaa maksetaan yleensä sen jälkeen, kun olet ollut sairaana 10 päivää. Jos olet yrittäjä, voit saada sairauspäivärahaa jo aikaisemmin.

Myös opintorahaa saava opiskelija tai työtön voi saada sairauspäivärahaa.

Jos saat sairauslomasi ajalta palkkaa, Kela maksaa sairauspäivärahan työnantajallesi.

Hae sairauspäivärahaa 2 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta

Sairauspäivärahan määrä lasketaan vuositulojen perusteella. Vuositulot tarkoittavat tulojasi 12 kuukauden ajalta. Jos lääkäri toteaa, että olet työkyvytön esimerkiksi toukokuusta 2024 alkaen, Kela laskee sairauspäivärahan määrän niiden tulojen mukaan, jotka olet saanut 1.4.2023–31.3.2024.

Sairauspäiväraha on aina pienempi kuin vuositulot.

Arvioi laskurilla, kuinka paljon voit saada sairauspäivärahaa.

Voit myös kysyä lisää asiointipalvelu OmaKelassa.

Sairauspäivärahan määrä

Lääkäri on todennut, että Liisa on työkyvytön 14.4.2024 alkaen. Sairauspäiväraha perustuu tuloihin ajalta 1.3.2023–28.2.2024. Tältä ajalta Liisa on saanut palkkaa 2 500 e/kk (brutto) ja lomarahaa 1 125 e (brutto).

Vuosituloon lasketaan 12 kk x 2 500 e + 1 125 e = 31 125 e.

Liisa saa sairauspäivärahaa noin 66 e/arkipäivä.

Bruttotulot ovat tuloja, joista ei ole vähennetty veroja.

Sairauspäivärahaa maksetaan enintään noin vuoden ajan.

Kela selvittää sairauspäivärahakauden aikana, olisiko kuntoutuksesta apua sairautesi hoidossa. Jos olet työntekijä, Kela pyytää sinua lähettämään työterveyslääkärisi lausunnon työkyvystäsi ja mahdollisuuksista jatkaa työssäsi. Kela tarvitsee lausunnon viimeistään silloin, kun olet saanut sairauspäivärahaa 90 arkipäivää.

Työterveyshuolto voi selvittää tilannettasi myös myöhemmin. Toimita Kelaan myös tähän liittyvät lausunnot.

Lisäpäiviä sairauspäivärahakauteen

Joissakin tapauksissa Kela voi myöntää sairauspäivärahakauteen lisäpäiviä.

Yleensä sairauspäivärahaa voi saada enintään noin vuoden ajan. Jos palaat sen jälkeen töihin, mutta käykin niin, että sairautesi estää edelleen työskentelyn, Kela voi maksaa sairauspäivärahaa vielä 50 päivää lisää.

Lisäpäivien saaminen edellyttää kuitenkin sitä, että olet ollut töissä yhtäjaksoisesti 30 päivää eli noin kuukauden sen jälkeen, kun sairauspäivärahan enimmäisaika on päättynyt.

Jos työkyvyttömyys jatkuu etkä voi palata töihin, Kelan tai työeläkelaitoksen asiantuntijat selvittävät, voitko jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Sivu päivitetty 2.1.2024

Mitä mieltä olet sivusta?