Apteekkitiedote 5-2023: Biologisten lääkkeiden määräämisen valvonta – vaikutukset apteekeille | Kumppanit | KelaSiirry sisältöön

Biologisten lääkkeiden määräämisen valvonta – vaikutukset apteekeille

Julkaistu 30.6.2023

Apteekkitiedote 5/2023

Lääkärin on lain mukaan täytynyt 1.1.2023 alkaen valita kaupan olevista keskenään vertailukelpoisista ja vaihtoehtoisista biologisista lääkkeistä ja biosimilaareista se valmiste, joka on määräämishetkellä vähittäismyyntihinnaltaan edullisin. Jos lääkäri määrää kalliimman valmisteen, täytyy valinta perustella potilaskohtaisella lääketieteellisellä tai hoidollisella syyllä, joka merkitään lääkemääräykseen. Kela valvoo velvoitteen noudattamista. 

Olemme tiedottaneet asiasta lääkäreitä: Ohjeita lääkäreille lääkkeen määräämisestä | Yhteistyökumppanit | Kela

Vaikutukset apteekeille

Jos lääkäri on antanut puhelin- tai paperireseptissä perustelun kalliimman biologisen lääkkeen tai biosimilaarin määräämiselle, apteekin täytyy merkitä perustelu Reseptikeskukseen tallennettavalle reseptille.   

Valvonnalla on vaikutusta edullisimpien biologisten lääkkeiden ja biosimilaarien määräämiseen, joten apteekkien on hyvä huomioida edullisimpien valmisteiden lisääntyvä kysyntä varastonhallinnassaan. Lääkärien Kelalle antaman palautteen mukaan, apteekeista otetaan yhteyttä uuden reseptin saamiseksi apteekin varastossa olevalle kalliimmalle valmisteelle, koska edullisempaa valmistetta ei ole apteekissa. 


Terveydenhuoltoetuuksien osaamiskeskus/lääkeryhmä/lääkevalvontatiimi

Sivu päivitetty 30.6.2023