Lääkekorvaukset

largeimage

Tulosta kuva (A4, pdf)

Saat korvausta lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista, jotka on määrätty reseptillä sairautesi hoitoon. Voit saada korvausta vain niistä valmisteista, joille sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) on vahvistanut korvattavuuden.

Yleensä saat korvauksen suorakorvauksena apteekissa.

Korvaus alkuomavastuun täytyttyä

Saat korvausta ostamistasi lääkkeistä sen jälkeen, kun alkuomavastuusi on täyttynyt. Alkuomavastuu on 50 euroa kalenterivuodessa.

Alkuomavastuu ei koske lapsia ja nuoria. Sitä sovelletaan vasta sen vuoden alusta, jolloin täyttää 19 vuotta.

Suorakorvaus

Saat korvauksen lääkkeestäsi yleensä jo apteekissa, kun apteekki tarkistaa oikeutesi korvaukseen sähköisesti Kelasta. Apteekeissa on myös ajantasainen tieto kertyneestä alkuomavastuustasi.

Saat korvausta vain tarpeellisista lääkekustannuksista. Kustannuksia pidetään tarpeellisina, kun hankit lääkettä kerralla enintään 3 kuukauden hoitoaikaa vastaavan määrän. Saat uudesta lääke-erästä korvausta vasta, kun olet käyttänyt edellisen erän annosohjeen mukaisesti lähes kokonaan.

Lääkkeiden korvausluokat

Korvauksen määrä riippuu siitä, mihin korvausluokkaan valmiste kuuluu. Korvausluokkia on kolme:

  • peruskorvaus 40 %
  • alempi erityiskorvaus 65 %
  • ylempi erityiskorvaus 100 %; maksat kuitenkin omavastuuta 4,50 euroa/lääke/ostokerta.

Korvaus vähennetään lääkkeen hinnasta. Jos lääke kuuluu viitehintajärjestelmään, et saa korvausta mahdollisesta viitehinnan ylittävästä osuudesta.

Vuosiomavastuu eli lääkekatto

Itse maksamasi osuus korvattavista reseptivalmisteista kerryttää lääkkeiden vuosiomavastuuta.

Vuonna 2016 vuosiomavastuu on 610,37 euroa. Jos vuosiomavastuusi ylittyy, sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Tällöin maksat loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta 2,50 euron omavastuun.

Lue lisää

Viimeksi muokattu 18.8.2016
Sivu päivitetty 1.1.2016