Mies makaa vuoteella ja niistää nenää

Tiesitkö, että...

Sairauspäiväraha korvaa ansionmenetystä enintään vuoden ajan.

Sairausajan tuet

Kela korvaa ansionmenetystä sairaudesta johtuvan työkyvyttömyyden ajalta ja sairaanhoidosta aiheutuvia kustannuksia. Julkisen terveydenhoidon kustannuksia, kuten terveyskeskusmaksuja, Kela ei korvaa.

Sairaus ja työkyky. Sairaudesta johtuvan työkyvyttömyyden ajalta Kela maksaa sairauspäivärahaa omavastuuajan eli noin kahden viikon työkyvyttömyyden jälkeen. Sairauspäiväraha korvaa ansionmenetystä sairauspoissaolosi ajalta, mutta enintään vuoden ajan.Voit myös saada päivärahaa jos olet työkyvytön elintenluovutuksen takia tai jos et voi tehdä työtäsi, koska sinut on eristetty tarttuvan taudin tartuntavaaaran takia.

Jos olet pitkän sairauspoissaolon jälkeen palaamassa takaisin työhön, voit tarvita erilaista tukea, jotta paluu tapahtuu sujuvasti. Työpaikallasi, esimiehelläsi ja työterveyshuollolla on tällöin keskeinen rooli. Tarvittaessa Kelan työkykyneuvonta auttaa sinua löytämään itsellesi sopivia ratkaisuja.

Sairaanhoito. Kun käyt sairauden vuoksi yksityisellä lääkärillä, Kela korvaa osan lääkärinpalkkioista ja lääkärin määräämistä tutkimuksista ja hoidoista. Kela korvaa myös raskaudesta tai synnytyksestä aiheutuvia yksityislääkärillä käynnin kustannuksia. Kela korvaa tietyin ehdoin myös sairaanhoitoa ulkomailla.

Hammashoito. Jos käyt yksityisellä hammaslääkärillä tai yksityisen hammaslääkärin määräämässä hoidossa suuhygienistillä, Kela korvaa osan kustannuksista.

Lääkkeet. Kun ostat lääkärin määräämiä korvattavia lääkkeitä, Kela korvaa osan lääkkeen hinnasta. Yleensä saat korvauksen suorakorvauksena, eli se vähennetään lääkkeen hinnasta apteekissa, kun näytät Kela-korttisi.

Matkat. Kun kuljet sairaanhoitoon tai kuntoutukseen, voit saada korvauksen kohtuullisista kustannuksista, jos ne ylittävät omavastuuosuuden.

Ruokavaliokorvaus. Keliakiaa sairastavat yli 16-vuotiaat voivat saada Kelasta ruokavaliokorvauksen gluteenittoman ruokavalion kustannuksiin.

Viimeksi muokattu 29.01.2014
Sivu päivitetty 19.10.2012