Lääkkeet ja matkustaminen

Jos tarvitset lääkkeitä mukaan matkalle, selvitä hyvissä ajoin ennen matkaa lääkkeiden maakohtaiset tuontirajoitukset. Myös mahdollisten läpikulkumaiden säännöt ja rajoitukset on hyvä selvittää etukäteen. Tietoa lääkkeiden tuontia koskevista rajoituksista ja vaadittavista asiakirjoista saat kohdemaan tulliviranomaisilta ja EU-maiden yhteyspisteiltä. Lisätietoja rajoituksista voi myös kysyä esimerkiksi kohdemaan suurlähetystöstä.

Lääkkeitä korvataan, jos kuulut matkan ajan Suomen sairausvakuutukseen

Ennen kuin ostat lääkkeitä matkaa varten, selvitä, kuulutko Suomen sairausvakuutukseen ulkomailla oleskelusi ajan. Jos kuulut, saat korvauksen matkan aikana tarvittavista reseptilääkkeistä.

  • Jos lomailet ulkomailla alle 3 kuukautta, sinun ei tarvitse ilmoittaa asiasta Kelaan. Kuulut lomamatkan ajan Suomen sairausvakuutukseen.
  • Jos oleskelet ulkomailla yli 3 kuukautta, ilmoita asiasta Kelaan. Tällöin Kelassa selvitetään, kuulutko ulkomailla oleskelusi ajan Suomen sairausvakuutukseen.
  • Jos aloitat työn toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä, ilmoita asiasta Kelaan. Tällöin Kelassa selvitetään, kuulutko ulkomailla oleskelusi ajan Suomen sairausvakuutukseen.

Kela korvaa kerralla enintään 3 kuukauden hoitoaikaa vastaavan lääkemäärän. Jos kyseessä ovat erityisen kalliit lääkkeet, Kela korvaa kerralla enintään 1 kuukauden hoitoaikaa vastaavan lääkemäärän. Erityisen kalliita ovat lääkkeet, joiden yhden pakkauksen arvonlisäverollinen vähittäishinta on yli 1 000 euroa. Kerralla korvattava lääkemäärä perustuu sairausvakuutuslakiin. Poikkeuksena on kuitenkin pitkä oleskelu ulkomailla, milloin Kela voi korvata kerralla yli 3 kuukauden (tai yli 1 kuukauden) lääkemäärän.

Jos ostat matkaa varten reseptillä yli 3 kuukauden lääkkeet (tai erityisen kalliiden lääkkeiden kyseessä ollessa yli 1 kuukauden lääkkeet), maksat ne apteekissa ensin kokonaan. Sinun on haettava jälkikäteen korvaus Kelasta.

Reseptit matkalle mukaan

Ota matkalle mukaan reseptit tai niitä vastaavat asiakirjat. Niillä voit tarvittaessa todistaa tullissa, että sinulla on oikeus kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanasi. Lisätietoa matkalla tarvittavista asiakirjoista löydät kanta.fi-verkkosivuilta ja hoitopaikanvalinta.fi-verkkosivuilta.

Matkalla huomioitavaa

Matkustaessasi kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksessa ja pakkaa lääkkeet käsimatkatavaroihin. Huomioi lääkkeiden säilyvyys ja säilytyslämpötila matkustamisen ja ulkomailla oleskelun aikana. Jos lääkkeesi on säilytettävä kylmässä, selvitä etukäteen, onnistuuko se matkan aikana ja matkakohteessa. Esimerkiksi insuliinit säilytetään kylmässä, mutta ne eivät saa jäätyä. Lääkkeen valmistajalta voi kysyä neuvoa valmisteen säilyttämisestä. Valmistaja tietää parhaiten, miten valmiste säilyy poikkeusoloissa.

Jos lääkepakkaus rikkoutuu, katoaa, varastetaan tai menee pilalle väärin säilytettynä, Kela ei korvaa tilalle ostettua lääkepakkausta.

Takaisin Suomeen

Palatessasi Suomeen voit tietyin rajoituksin tuoda lääkkeitä omaan käyttöösi. Tullin sivuilla voit perehtyä lääkkeiden tuontirajoituksiin, jotka on määritelty Suomen laissa.

Lue lisää

Viimeksi muokattu 20.12.2016
Sivu päivitetty 1.1.2017