Takaisinperintä

Jos etuutta on maksettu liikaa tai aiheettomasti, Kela joutuu perimään sen takaisin. Usein takaisinperintä johtuu siitä, että asiakas ei ole ilmoittanut riittävän ajoissa Kelaan olosuhteittensa muutoksesta ja tukea on ehditty maksaa asiakkaalle.

Saat takaisinperinnästä erillisen takaisinperintäpäätöksen, jossa ilmoitetaan liikamaksun määrä, eräpäivä sekä maksutiedot. Liikamaksu on maksettava Kelalle kerralla.

Tietyissä tilanteissa Kela voi luopua takaisinperinnästä tai pienentää sen määrää.

Liikamaksun takaisin maksaminen

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta maksaa perittävää määrää takaisin, Kela voi vähentää sen osissa muista sinulle maksetuista etuuksista. Kuukausittain vähennettävä määrä on aina vähintään 30 euroa.

Jos sinulle maksetaan samaa etuutta, josta takaisinperittävä velka syntyi tai saat siihen rinnastettavaa etuutta, Kela voi lain mukaan vähentää sen maksettavista etuuseristä ilman suostumustasi.

Jos et saa Kelan etuuksia, voit sopia erikseen maksusuunnitelmasta Perintäkeskuksen kanssa. Perintäkeskuksen yhteystiedot on kerrottu takaisinperintäpäätöksessä.

Kela pyytää veronpalautusten ulosmittausta niiltä asiakkailta, jotka ovat Kelalle velkaa. Velkasi Kelalle siirtyy ulosottoperintään, jos et ole noudattanut sovittua takaisinmaksusuunnitelmaa etkä ole ottanut Kelaan yhteyttä sopiaksesi maksujärjestelyistä.

Voit seurata perintätilannettasi Kelan asiointipalvelussa

Kun kirjaudut verkkopankkitunnuksillasi Kelan asiointipalveluun, näet takaisinperittävien etuuksien tiedot. Voit koska tahansa tarkistaa, paljonko perittävää etuutta on jäljellä ja miltä ajalta etuus peritään takaisin. Palvelussa näkyvät perittävät etuudet, elatusapuvelka ja opintolainojen takausvastuuvelat. Kaikki perintäasiat, kuten oikeudenkäyntikulujen perintä, eivät näy palvelussa.

Maksumuistutus ja ulosotto

Jos et ole maksanut perittävää etuutta etkä ole tehnyt Kelan kanssa maksusuunnitelmaa, Kela lähettää muistutuksen. Ensimmäinen maksukehotus tulee 2 viikon kuluttua maksun myöhästymisestä ja toinen muistutus seuraavan 2 viikon jälkeen. Jos et ole kahdenkaan muistutuksen jälkeen maksanut velkaa etkä ole ottanut yhteyttä Kelaan, velka siirtyy ulosottoviranomaisen perittäväksi.

Ota yhteyttä Kelaan heti, jos huomaat, ettet pysty maksamaan perittävää etuutta maksusuunnitelman mukaisesti. Näin sinulle voidaan tehdä uusi maksusuunnitelma.

Viimeksi muokattu 05.02.2014
Sivu päivitetty 01.01.2014