Muutoksia työnantajan maksuihin, Kela-asiointiin ja -etuuksiin vuonna 2024 | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Muutoksia työnantajan maksuihin, Kela-asiointiin ja -etuuksiin vuonna 2024

Julkaistu 19.12.2023

Kela uudistaa Työnantajan asiointipalvelua, ja syksystä 2024 alkaen esimerkiksi liitteet voi lähettää verkkohakemuksen mukana. Kela suosittelee, että työnantajat, jotka hakevat etuuksia Ilmoitin.fi-verkkopalvelun kautta, valmistautuvat jo vuoden 2024 aikana hakemaan Kelan etuuksia tulorekisterissä. 

Työnantajien asiointipalvelu uudistuu ensi vuonna. Alustavan aikataulun mukaan uudistuksen ensimmäinen vaihe on valmis syksyllä 2024. Uudistuksen myötä esimerkiksi liitteet voi lähettää verkkohakemuksen mukana. 

Isoille työnantajille tarkoitetun Ilmoitin.fi-palvelun (eSARA-tiedostot) käyttö päättyy syksyllä 2025. Tämän jälkeen työnantajat voivat hakea Kelan etuuksia Työnantajan asiointipalvelussa ja tulorekisterissä. Kela suosittelee, että eSARA-tiedostoja lähettävät työnantajat valmistautuvat jo vuoden 2024 aikana siihen, miten Kelan etuuksia haetaan tulorekisterissä. 

Lue lisää

Näin voit hakea Kelan tukia helposti tulorekisterissä (kela.fi)

Ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan määrä muuttuu

Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen, jonka myötä ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärä pienenee samaan tasoon kuin muussa kuntoutuksessa eli 31,99 euroon arkipäivältä. Muutos tulee voimaan 1.1.2024.

Lue lisää

Nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettava kuntoutusrahan määrä muuttuu (kela.fi) 

Työterveyshuollon korvausten uudet laskennalliset enimmäismäärät on vahvistettu

Kela on vahvistanut työterveyshuollon korvausten laskennalliset enimmäismäärät työnantajille vuodelle 2023 ja yrittäjille vuodelle 2024. Nyt vahvistettuja enimmäismääriä käytetään työnantajan tilikauden 2023 korvaushakemusten ratkaisuissa. Yrittäjien uusia enimmäismääriä käytetään, kun korvataan yrittäjille vuonna 2024 syntyneitä työterveyshuollon kustannuksia.

Lue lisää

Työterveyshuollon korvauksia kannattaa hakea jo alkuvuodesta

Kela suosittelee, että työnantajat hakevat työterveyshuollon korvauksia pian sen jälkeen, kun tilikausi on päättynyt ja työterveyshuollon palveluntuottaja on lähettänyt hakemuksen sähköiset pohjatiedot tai esitäytetyn paperilomakkeen. Suurin osa korvaushakemuksista tulee Kelaan touko-kesäkuussa ja tämä aiheuttaa syksyisin ruuhkaa korvausten maksuun.

Sairausvakuutusmaksut pienenevät  

Työnantajan sairausvakuutusmaksu on 1,16 prosenttia vuonna 2024. Maksu on 0,37 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuonna 2023.

Lue lisää

Sairausvakuutusmaksut pienenevät vuonna 2024 - Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi)

Työeläkevakuutusmaksuihin korotus 

Työnantajan keskimääräinen työeläkevakuutusmaksu on ensi vuonna 17,34 prosenttia. Vuonna 2020 työeläkevakuutusmaksun tasoa alennettiin koronaepidemian vuoksi poikkeuksellisesti kesken vuotta. Vuonna 2024 keskimääräinen työnantajan maksu sisältää tilapäisen alennuksen takaisinmaksusta aiheutuvaa korotusta 0,41 prosenttiyksikköä.

Lue lisää

Työeläkevakuutusmaksut vuodelle 2024 on vahvistettu - Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi)

Työnantajille asiakaspalvelua kootusti

Työnantajien asiakaspalvelusivuilta löytyvät kootusti kaikki Kela-asiointiin tarvittavat tiedot, oppaat ja laskurit sekä neuvonnan yhteystiedot.  

Lue lisää

Asiakaspalvelu työnantajille (kela.fi)

Työnantajainfosta ajankohtaiset uutiset

Kela julkaisee noin 11 kertaa vuodessa Työnantajainfo-uutiskirjeen. Uutiskirje tarjoaa ajankohtaista tietoa Kelan etuuksista ja palveluista työnantajille ja niiden palveluntuottajille. Uutiskirjeessä on myös ruotsinkielinen osio.

Tilaa Työnantajainfo

Uutiskirjeet (kela.fi)

Sivu päivitetty 19.12.2023