Sote-uudistus tuo muutoksia kuntien ja Kelan yhteistyöhön | KelaSiirry sisältöön

Tietopaketti kunnille vuodenvaihteen muutoksesta 16.12.2022

Tiedote

Sote-uudistus tuo muutoksia kuntien ja Kelan yhteistyöhön

Julkaistu 16.12.2022

Kun sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävät siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille, se vaikuttaa myös Kelan ja kuntien yhteistyöhön. Keräsimme kuntien ammattilaisille tietopaketin, miten vuodenvaihteen muutos vaikuttaa yhteistyöhön. 

Kela maksaa hyvinvointialueelle sellaiset asiakkaan etuudet, jotka on aiemmin maksettu kunnalle

Vuodenvaihteen jälkeen Kela maksaa kunnille nykyisin maksettavat yksittäisen asiakkaan etuudet hyvinvointialueille. Jos hyvinvointialue ei ole ilmoittanut uusia tilinumeroita riittävän ajoissa tai jos niitä ei ole ehditty päivittää Kelassa, maksut ohjautuvat vuodenvaihteen jälkeen nykyisille tileille. Kuntien on hyvä pitää tilit voimassa ainakin vuodenvaihteen yli.

Lue lisää tiedotteesta: Kela maksaa jatkossa hyvinvointialueille ne henkilöasiakkaiden etuudet, jotka aiemmin on maksettu kunnille 

Kelan etuustietopalvelu Kelmu on kuntien työntekijöiden käytössä jatkossakin

Etuustietopalvelun käyttö edellyttää kuitenkin sopimuksen uusimista. Kela on lähettänyt sopimuspohjan kaikkiin kuntiin syyskuussa, ja muistuttanut sopimuksen palauttamisesta marraskuussa. Kelmun käyttö onnistuu, jos sopimus on palautettu allekirjoitettuna Kelaan. Jos Kelan viesti ei ole tavoittanut tai haluat kysyä sopimuksesta, ota yhteyttä sähköpostitse tiedonvalitys@kela.fi.

Vuodenvaihteen muutosten takia etuustietopalvelussa tehdään muutoksia siihen, millä Suomi.fi-valtuuksilla eri tiedot näkyvät. Valtuutusoikeudet uusiin valtuuksiin pitää hakea DVV:ltä. Lue lisää kunnan työntekijän tarvitsemista Suomi.fi-valtuuksista, miten ne muuttuvat 1.1.2023 ja miten valtuutusoikeudet haetaan. 

Tutustu ohjeisiin: 

Kelan muihin yhteistyökumppaneiden asiointipalveluihin ei tule muutoksia ja ne ovat kunnan työntekijöiden käytettävissä vuodenvaihteen jälkeen. Kunnan työntekijä voi esimerkiksi varata ajan asiakkaalleen Kelan ajanvarauspalvelussa.

Kunnan työntekijöiden oikeus saada asiakkaansa etuustietoja Kelasta

Jatkossakin kunnan työntekijän täytyy perustella oikeutensa saada Kelasta asiakkaansa etuustietoja. Jos lakiin perustuvaa oikeutta ei ole, asiakkaan tulee antaa Kelalle suostumus tietojen luovuttamiseen. Lue lisää ammattilaisen oikeudesta saada tietoja.  

Etuustietopalvelu Kelmun valtuudet, joilla voi tarkistaa työmarkkinatukea saaneet asiakkaat tai lastenhoidon tuen asiakkaat, pysyvät ennallaan. Näihin tietojensaantioikeuksiin ei siis tule muutoksia.
Lisäksi kunnan kotoutumispalveluiden työntekijän oikeus saada Kelasta etuustietoja pysyy ennallaan.

Kelan palvelut yhteistyökumppaneille joulun ja uudenvuoden aikaan

Kelan palvelunumerot kumppaneille ovat avoinna normaalisti, mutta puhelinpalvelussa on usein ruuhkaa vuodenvaihteessa. Etuustietopalvelu Kelmussa on käyttökatko 29.–31.12.2022.

Lue lisää tiedotteesta: Näin Kela palvelee yhteistyökumppaneita joulun ja uudenvuoden aikaan 

Vaikka moni asia muuttuu, Kelan ja kuntien yhteistyö jatkuu myös vuodenvaihteen jälkeen.

Yhteistyöterveisin,

Kela

Sivu päivitetty 16.12.2022