Kelan etuuksia epäillään huijatun laajassa petossarjassa | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Kelan etuuksia epäillään huijatun laajassa petossarjassa

Julkaistu 21.2.2024

Keskusrikospoliisi tutkii törkeää petossarjaa, jossa on kyse Kelan etuuksien väärinkäytöstä. Tapauksen rikosvahingon epäillään olevan yli 100 000 euroa. Näin laajat Kelan etuuksien väärinkäytökset ovat harvinaisia.

Kelan etuuksia epäillään huijatun törkeässä petossarjassa, joka on ajoittunut vuosille 2022–2023. Poliisin esitutkinnan mukaan pääepäilty oli hankkinut pääkaupunkiseudulla hallintaansa kymmeniä vuokra-asuntoja, joita hän oli vuokrannut eteenpäin. Asunnoissa on ollut kirjoilla henkilöitä, jotka ovat saaneet Kelalta asumistukea ja toimeentulotukea asumismenoihin. Kelalta etuuksia saaneet asukkaat olivat luovuttaneet asuntoja pääepäillyn haltuun korvausta vastaan, ja pääepäilty oli vuokrannut asuntoja edelleen käteismaksua vastaan.

Esitutkinnan perusteella edelleenvuokrattuja asuntoja on ollut ainakin 25. Rikosvahingon epäillään olevan yli 100 000 euroa. Kela sai tiedon tapauksesta keskusrikospoliisilta.

Näin laajat Kelan etuuksien väärinkäytökset ovat harvinaisia. Kela on esittänyt poliisille rikos- ja vahingonkorvausoikeudelliset vaatimuksensa mahdollista tulevaa oikeudenkäyntiä varten.

Kyseinen tapaus, kuten kaikki sosiaaliturvan väärinkäyttö, on sekä Kelan että yhteiskunnan näkökulmasta tuomittavaa. Kela tekee laajaa yhteistyötä ja vaihtaa tietoja viranomaisten kanssa harmaan talouden ja väärinkäytösten ehkäisemiseksi niin laajasti kuin lainsäädäntö tällä hetkellä mahdollistaa.

Lue lisää:

Kelan etuuksien väärinkäytösten vuosiraportti 2023

Sivu päivitetty 21.2.2024