Ansiosidonnaista vai peruspäivärahaa? Työtön voi hakea tukea kassasta tai Kelasta | KelaSiirry sisältöön
Artikkeli

Ansio­sidonnaista vai peruspäivärahaa? Työtön voi hakea tukea kassasta tai Kelasta

Julkaistu 4.4.2024

Jos jäät työttömäksi, sinut lomautetaan tai olet yrittäjä vailla töitä, ilmoittaudu heti TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi. Sen jälkeen voit hakea työttömyystukea Kelasta tai työttömyyskassasta.


 

Neljä faktaa työttömyystuista

  1. Ilmoittaudu ensin työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin. Etuutta voidaan maksaa vain, jos olet ilmoittautunut TE-palveluihin. TE-palvelut antaa Kelalle ja työttömyyskassalle lausunnon siitä, oletko oikeutettu työttömyysetuuteen.
     
  2. Jos olet työttömyyskassan jäsen esimerkiksi ammattiliittosi kautta, hae ansiopäivärahaa eli ansiosidonnaista kassasta. Ansiosidonnainen tarkoittaa sitä, että työttömyysetuuden määrään vaikuttaa muun muassa palkka, jota olet saanut ennen työttömyyttä. Noudata oman kassasi ohjeita, kun haet työttömyysetuutta.
     
  3. Jos et ole oikeutettu ansiosidonnaiseen, hae työttömyysetuutta Kelasta. Kela maksaa peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea, joka on 37,21 euroa päivässä. Hakemukset ja liitteet kannattaa toimittaa OmaKelassa. Verkossa näkee myös, jos jokin liite puuttuu tai jos hakemusta pitää muuten täydentää.
     
  4. Jos tarvitset lisäksi toimeentulotukea, ilmoittaudu ensin TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi ja hae työttömyysetuutta sekä tarvittaessa yleistä asumistukea. Perustoimeentulotuki on viimesijainen tuki.

PS. Chattirobotti Kela-Kelpo neuvoo asiakkaita työttömyysturvaan liittyvissä asioissa Työttömyys-sivuilla. Asiakas voi kysyä chattirobotilta esimerkiksi, mitä tarvitaan hakemuksen liitteeksi.

Sivu päivitetty 2.5.2024